BarcelonaPortada

Santi Vila: L’hora de Barcelona!

Roda el món i torna al Born. Ara que fenòmens nítidament barcelonins com Ciutadans o el projecte d’Ada Colau s’endinsen definitivament en el principi del seu final, Barcelona ha de prendre consciència que es troba en un dilema: persistir en la dinàmica autodestructiva que la projecta al món com a Rosa de Foc, amb contínues manifestacions, robatoris i crema de contenidors, o tornar a ser la rosa blanca capaç de fer respirar llibertats, concòrdia i progrés no només als barcelonins, sinó també al conjunt de catalans i d’espanyols. Amb els invents regeneracionistes en liquidació, torna a ser l’hora dels valors segurs. Creure en la ciutat n’és un.

En aquest repte, per tradició i per mèrits propis el Partit Socialista hi té un paper determinant. Els socialistes han donat a la ciutat molt bons alcaldes; els socialistes acaben de guanyar les eleccions a Catalunya i els socialistes governen a Espanya. També el sobiranisme hauria de saber aprofitar les oportunitats que oferirà el moment disruptiu de la pandèmia. Perquè en els anys que vindran la realitat imposarà una agenda pragmàtica centrada en la recuperació. Ens hi va el plat a taula. Centrar-se en Barcelona pot ajudar els sobiranistes a tornar a posar el tren català sobre la via del progrés.

Perquè per sortir del forat del procés, el primer que caldrà fer és regenerar la ciutat. L’aposta per una Barcelona talentosa, tecnològica i tolerant requerirà la culminació de l’agenda d’infraestructures de mobilitat, la reactivació del 22@, l’extensió del front meridional del port per a usos ciutadans, la represa de la vocació com a capital comercial, cultural i universitària i, en el terreny reputacional, la recuperació d’allò en què, per comparació, Madrid ens ha deixat més malparats: la percepció que ja no som una ciutat amiga de l’oci i del negoci, de les llibertats civils però també de la llei, la seguretat i l’ordre. Que no estem tot el dia emprenyats, vaja!

Noti’s que l’èxit d’aquests i tants altres projectes avui desdibuixats exigeix lideratge municipal però també complicitat interinstitucional. Res que comporti ambició no es podrà fer sense el concurs de la iniciativa civil, del Govern d’Espanya i de la Generalitat. Les circumstàncies són tan penoses que es fa urgent erradicar qualsevol ombra de sectarisme i d’ideologisme. El bonisme que va dur Colau a l’alcaldia haurà d’incorporar-se a totes les agendes com a recordatori permanent que no hi haurà progrés per a la ciutat si els més desafavorits queden enrere. També la resistència electoral sobiranista ha de fer pensar als barcelonins sobre la seva responsabilitat amb Catalunya. Perquè si Barcelona va bé, la resta del país no pot viure frustrada, a la recerca del seu Trump particular. En aquestes circumstàncies, els socialistes no poden fallar. Les bones intencions han de passar al terreny dels fets. A banda que, cogovernant a Barcelona, els socialistes no poden permetre que Salvador Illa es dissolgui com un terròs de sucre entre discursos insulsos. Finalment, en la reparació del malestar a Catalunya, Espanya pot trobar el catalitzador de les ansiades ­reformes que necessita per bastir nous consensos constitucionals, especialment amb els més joves. Si Barcelona i Catalunya van bé, Espanya anirà bé.

Barcelona és tan important que no pot ser deixada a la seva sort, o en mans únicament municipals. El tacticisme amb què, per exemple, l’Ajuntament ha afrontat la reforma de l’Eixample ha disparat totes les alarmes. Ho va advertir fa poques setmanes en aquest mateix diari el mestre Acebillo i, de fet, així ho expliciten els principals agents professionals que ens miren. Perquè l’urbanisme tàctic, els New Jersey de formigó i la pintura només es justifiquen quan hi ha una sòlida estratègia al darrere, quan són l’avançada de reformes estructurals en curs. Ben al contrari, hem sortit en tromba i improvisant a pacificar carrers, però no hem estat capaços de persistir en la recuperació per a usos públics de tants i tants patis d’illa dissenyats al seu dia per resoldre justament allò que ara es busca a cop de brotxa. Tot un indicador de conformisme amb l’efectisme fàcil de les flors i les taules de ping-pong. O de la fredor intel·lectual respecte del pla Cerdà, potser vist com una imposició estatal, susceptible de ser revisat segons les modes del moment.

Acabo. D’entre tot l’avantatge que en els darrers anys ha pres Madrid sobre Barcelona hi ha un aspecte que ens pot resultar favorable. Em refereixo a la seva històrica tendència fratricida i al maniqueisme castís, que de nou els ha dut a una campanya grotesca en termes de “comunisme o llibertat”. Ara més que mai, doncs, és l’hora que els barcelonins sapiguem fer brillar ben alt els grisos, i que reivindiquem que som amics de les llibertats econòmiques i civils però que tampoc no deixarem mai ningú enrere. Fer-ho ens tornarà a fer una ciutat guanyadora i de concòrdia, admirada arreu del món, punta de llança de la regeneració catalana i espanyola.

La Vanguardia, 7 d’abril de 2021

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button