Portada

Rocío Martínez-Sampere: “El PSOE hauria de ser més valent i acceptar el dret a decidir”

rocio_martinezsampereRocío Martínez-Sampere (Barcelona, ​​1974) és una de les figures amb més projecció del socialisme català. En el seu moment va donar suport a Pere Navarro com a primer secretari del PSC, però el passat dia 23 va ser una dels cinc diputats que no van votar contra la declaració sobiranista.

Pregunta. Per què va trencar la disciplina de vot?

Resposta. Va ser una decisió conscient i difícil. Tots compartim la posició de fons del PSC, però el partit també té el deure de representar la pluralitat de tot el que és i el que vol ser. Hi ha una discrepància que es va evidenciar al Parlament català i del que ara es tracta és de gestionar-la de manera positiva.

P. La millor manera de solucionar la discrepància és votant cada un al seu aire?

R. No hi ha precedents d’una situació així perquè el PSC està contaminat per una polarització de la societat catalana a la qual ens aboquen des del nacionalisme català i espanyol. El PSC sempre s’ha mogut enmig d’aquest terreny i necessita seguir sent el moll per preservar alguna cosa fonamental, com és la cohesió civil de Catalunya.

P. Amb vostès trencant la disciplina de vot d’una banda i el PSOE negant el dret a decidir per un altre no pot acabar trencant-se el moll?

R. El moll està tensionat per motius als quals alguns irresponsables i insensats estan abocant a aquesta societat. CiU i ERC es situen a la casella d’arribada abans d’enfortir la de sortida, però l’eix de la discussió política ha canviat i cal adaptar-se als temps emergents. La posició més assenyada de la resta d’Espanya en lloc d’exclamar per la secessió seria començar a definir quin projecte fa més atractiva la unió.

P. Creu que el PSOE està per aquesta tasca?

R. El PSOE s’ha mogut per propugnar una reforma federal d’Espanya, però hauria de ser més valent i acceptar el dret a decidir de Catalunya. Seria la millor manera de desencallar un problema que existeix, agradi o no, i que no es resol negant-lo. Això no només l’hi demana el PSC, sinó també la majoria dels catalans, i és el que ha fet David Cameron amb Escòcia.

P. Una mica molt més fàcil per al PSOE, que donaria oxigen al PSC, seria signar el nou protocol de relacions a què es va comprometre Pere Navarro i del qual mai més es va saber.

R. Aquest nou marc de relacions és una cosa que s’ha de fer i com més aviat, millor. Postergar les decisions augmenta el sentiment de cansament que tenen els ciutadans amb les propostes que els fem.

P. L’escenari polític català no ajudarà a calmar les discrepàncies al PSC. Es pot acabar trencant el partit?

R. Reconec les discrepàncies, però també la necessitat de treballar conjuntament en la renovació del projecte. La crisi nacional, política i econòmica que vivim és molt greu i tots haurem d’entendre que les solucions no són de miracles ni certeses. Trencar el PSC només beneficia la dreta nacionalista i això és una cosa que tots tenim molt present.

P. El PSC sempre s’ha mogut entre dos focs i ha sobreviscut, però ara sembla, més que mai, que el debat polític ho pot abrasar.

R. El PSC ha de fer aquest paper intermedi entre les dues Catalunyes, perquè la tercera Catalunya que defensem és l’única en la qual cabem tots. Estar dins un projecte al qual ens condueixen CiU i ERC és un risc per al PSC, però és un risc més gran per a tot Catalunya estar fora. Si el PSC vol jugar un paper important en la societat ha d’ajudar a reconduir i asserenar el procés a què Artur Mas i Oriol Junqueras estan abocant a aquest país amb la seva precipitació. No podem acceptar lliçons de democràcia de qui la utilitza només quan convé. Que Junqueras escrigui el guió que Mas executa i al mateix temps sigui el cap de l’oposició no és el que jo anomeno escrupolositat democràtica.

P. PSOE i PSC es dessagnen electoralment fa temps i no sembla que s’aturi l’hemorràgia. Quin tractament s’ha d’aplicar?

R. No hi ha cap resposta. Hem de recuperar ideologia, sí, però oblidar-nos de les certeses ideològiques. Cal fer un programa que combini una nova manera de funcionar dels partits i de la democràcia. Això implica canvis en lleis bàsiques i l’exemple més clar és la llei electoral catalana, però també la llei de transparència. També cal definir el concepte progrés perquè ara està en dubte si les noves generacions podran viure o no millor que nosaltres. També és necessari un canvi d’actituds que jo defineixo com recuperar l’esperit de la transgressió en lloc del de la transició que tant s’invoca. O els ciutadans perceben més autenticitat amb nosaltres i en nosaltres o seguirà el problema.

P. Renovació a fons implica també canvi de cares?

R. De cares, d’idees i de maneres de fer. Que sigui suficient perquè el projecte tingui la credibilitat necessària per recuperar la confiança dels electors i dels ciutadans que ara estan perdent.

P. Vostè va dir que va ser un error que el PSC aposta a ulls clucs per Carme Chacón al congrés de Sevilla. Ho manté?

R. Sí Carme Chacón és un gran actiu polític. Va tenir i pot tenir aspiracions legítimes de liderar el PSOE. El que no pot passar és que subjaci la idea que el PSC està també en aquesta lluita, ni que sigui col·lateralment, perquè això pot acabar llastant la nostra activitat política. Caldria més transparència i deixar les coses clares i en el lloc en que està cada un.

P. Chacón és una rèmora o un actiu per al PSC? Hi ha qui diu que el PSC pren les seves decisions pensant en el que més beneficia l’exministra.

R. El que demano és que no es contamini una cosa i una altra perquè el PSC pugui tenir una ruta clara en la seva aposta per la regeneració democràtica de Catalunya. La direcció del PSC pren les seves decisions, però és necessària la transparència perquè aquestes sospites no es facin patents.

Entrevista de Pere Ríos per a El País

Un comentari

  1. Sra. Sempere, vostè està col·laborant a trencar el PSC en trencar la disciplina de vot, vostè no es ningú per decidir quina ha de ser la postura del partit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button