CatalunyaPortada

Jordi Font: Espai per al pacte?

acordCatalunya ha tornat a donar una enorme mostra de civisme al món. Més de dos milions de persones han optat per convertir el 9-N, malgrat ser un simulacre, en una ocasió per afirmar la seva voluntat de ser consultades i de poder decidir el seu futur de manera democràtica. Una xifra, aquesta, que és només la punta visible de la immensa majoria del poble de Catalunya que –sens perjudici de quin sigui el seu vot– vol una consulta “de veritat”, legal i vinculant, a l’escocesa. L’Estat espanyol i els partits que continuen negant-se a acordar una consulta d’aquesta naturalesa queden en evidència davant d’una tan ampla i inqüestionable voluntat nacional. És aquest un dèficit democràtic endèmic, propi d’una cultura política deutora de l’imperi i del franquisme, incapaç d’assumir les “nacionalitats” (o nacions) del pacte constitucional de 1978 i la consegüent “unió de nacions” (Gran Bretanya). És un paradigma d’aquesta concepció la política lingüística del govern de l’Estat, basada en la promoció exclusiva del castellà, en la seva preeminència sobre les altres llengües hispanes i en l’impuls de greus i lesives operacions de menyspreu i d’escarni del català, en els diversos territoris on es parla. Més enllà dels importants greuges econòmics, és sobretot davant d’aquesta concepció anorreadora que l’independentisme ha experimentat l’auge actual. I és que allò que es pot imposar per les armes es fa del tot intolerable en democràcia.

No és menys cert, però, que Catalunya és dipositària d’una cultura política inversa, de pregones arrels històriques, basada en el reconeixement de la diversitat, en la negociació i en el pacte. Una cultura que no ha trobat la seva deguda correspondència a Espanya, al menys en les seves classes dominants i grups dirigents. Alguns diuen que mai no l’hi trobarà i que no tenim més opció que l’aventurerisme independentista. És així sense remei? Contra el que diuen alguns, tinc la impressió que la resposta a aquesta pregunta es troba avui més oberta que mai. La crisi de l’actual sistema polític i social, que es tradueix a Catalunya en la general reivindicació del dret a decidir i en un creixent independentisme, opera també al conjunt dels territoris de l’Estat i apunta a un gran daltabaix a l’arc parlamentari espanyol. Un i altre fenomen semblen formar part d’un mateix esgotament, d’una mateixa saturació, d’una mateixa rebel·lió, d’una mateixa revolució democràtica de fons. No els ha de dur això a trobar-se? La cultura política de la negociació i el pacte no pot obtenir-hi una nova oportunitat?

Si això es verifiqués, ben segur que seria possible una certa reversió de l’independentisme que ens embarga, que és més un reflex en defensa de la pròpia dignitat que un projecte polític mínimament mesurat. Fins i tot deixant de banda aquesta possibilitat, els resultats del 9-N revelen que, entre els catalans, encara hi ha marge. Vejam. No sembla abusiu pensar que el sí-sí ha participat plenament en el 9-N. Això ens ha permès comptar-lo i constatar que arriba a 1.861.753 vots. És clar que, en unes eleccions de baixa participació, això pot arribar a fer la majoria absoluta. No pas, però, en unes eleccions d’alta participació, com sembla que han de ser les que, més aviat o més tard, convocarà el president Mas. Constituiran, finalment, una votació “de veritat”. I és evident que hi compareixeran també, al costat dels sí-sí, tots els sí-no i tots els no que el 9-N han optat per quedar-se a casa. A Catalunya, hi ha espai encara per a la negociació i el pacte. Només falta que també n’hi hagi a Espanya. I aquest cop, contra el que és habitual, sembla bastant imminent.

El Punt Avui

Un comentari

 1. Majoria absoluta?

  La majoria absoluta de l’independentisme en unes eleccions anticipades no acaba de quadrar amb la projecció del resultat de la consulta del 9N sobre un cens electoral actualitzat:

  Aquests serien els números:

  – Els participants al 9N (2.305.290) són el 37% dels que podien haver participat (6.228.531).
  – El cens electoral de Catalunya actualitzat a 2014 (segons dades del INE) és de 5.478.173 electors, dels quals 184.590 són catalans residents a l’estranger.
  – La diferència entre els que podien haver participat (6.228.531) i el cens electoral (5.478.173), és de 750.358, i ve donada per la suma dels menors de 16 i 17 (134.006, segons dades del INE) i els estrangers residents Catalunya que també podien participar (que serien 616.352 del total de 963.717, majors de 15 anys, segons les mateixes dades).
  – A les eleccions anticipades de novembre de 2012, els vots del bloc llavors qualificat de sobiranista (CiU+ERC+IC+CUP) van ser de 2.100.523, equivalents al 57,76% del total de votants, amb una participació del 67,76% dels cens que llavors era de 5.413.868 electors.
  – Si es pren com hipòtesi que en les pròximes eleccions la participació en percentatge podria almenys ser la mateixa que el 2012 (3.712.010 vots, equivalents al 67,76% de 5.478.173) el resultat obtingut pel Sí-Sí en la participació d’ahir (1.861.753), si també es repetís, significaria el 50,15%, significativament més baix que el 57,76 % actual del bloc sobiranista.
  – Però no cal oblidar que en les pròximes eleccions legislatives no participaran ni els menors de 16 i 17 anys ni els estrangers residents, i per tant el resultat del Sí-Sí s’hauria de corregir. Com hipòtesi també, si el total d’aquests menors i residents (750.358) es calcula que ha participat en aquest procés d’acord amb el mateix 37% general, tindríem que haurien estat 277.632 “votants” que no hi seran a les pròximes eleccions. Si es corregeixen els 1.861.753 “vots” del Sí-Sí de la participació amb el 80,76% que hauria obtingut d’aquests 277.632 (equivalent a 224.215), els vots sobiranistes a les pròximes eleccions serien 1.637.538 , el que voldria dir el 44,11% del total d’hipotètics votants de 3.712.010.

  http://www.cintoamat.blogspot.com.es/2014/11/majoria-absoluta.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button