Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Armes i diners

  Per Raimon Obiols | 30 August, 2007


  Imprimir Imprimir

  En el mon hi ha almenys 875 milions d’armes de foc, dels quals uns 650 estan en mans de particulars. Son dades fetes públiques abans d’ahir per l’Institut d’alts estudis internacionals de Ginebra, que ha presentat el “Small Arms Survey” de l’any 2007. Els ciutadans dels EUA en posseeixen uns 270 milions, amb un promig aproximat d’unes 90 armes per cada 100 persones. Dels vuit milions de pistoles que es fabriquen cada any, quatre i mig son venudes als EUA. El valor total del negoci de les armes de foc s’estima en uns 4.000 milions de dòlars, amb un 40 % que correspon a municions. Ultra la dimensió d’aquestes xifres, és interessant (i inquietant) constatar que la seva distribució en el món sembla desmuntar la idea rebuda que (fent excepció dels EUA) tendeix a establir una correlació entre subdesenvolupament i proliferació d’armes en mans dels civils. És el contrari: en la presentació de l’informe, produït per un equip d’investigadors de Ginebra i una xarxa global d’investigadors globals, el seu coordinador, Keith Krause, va assenyalar que “les imatges que tenim sobre certes regions, com Àfrica i Amèrica Llatina, inundades d’armes, son certament errònies“. Pel contrari, “la possessió d’armes pot estar correlacionada amb els creixents nivells de riquesa, i això significa que hem de pensar en la demanda futura a zones del mon on el creixement econòmic està donant a la gent un major poder de compra“. El fenomen sembla aparèixer en les xifres de l’informe, que mostra clarament l’augment que es produeix en la compra d’armes no controlades a la India i també a Xina. Sorprèn també en l’informe la forta concentració d’armes a l’Europa occidental, i en particular en els països nòrdics.

  En una entrevista, Krause afirma que tot això té una certa lògica: “Quan es guanyen dos dòlars al dia, s’empren una mitjana de 100 euros en comprar un arma, que és un bé no productiu -excepte per un criminal – no presenta cap interès”. La seva conclusió que “la possessió d’armes de foc podria estar lligada a l’augment de la riquesa“.

  Categories: Món | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: