Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Dietari d’agost: Carta oberta a Raül Romeva

  Per Raimon Obiols | 2 August, 2015


  Imprimir Imprimir

  romevaDISSABTE, 1 D’AGOST

  CARTA OBERTA A RAÜL ROMEVA

  Amic Romeva:

  En els dies següents a teva designació com a cap de la llista “Junts pel sí”, vas fer diverses entrevistes i declaracions als mitjans. Era lògic i necessari: a molts ens han ajudat a fer-nos una opinió.

  Després, i des de fa uns quants dies, has optat per callar. Tal vegada fas uns dies de vacances, abans d’entrar en campanya. Ho entendria perfectament, si és el cas. Però excusa’m: també he pensat que potser el teu silenci és degut a la considerable polseguera que van aixecar les teves primeres declaracions.

  Dues de les teves afirmacions em van sorprendre molt, i t’agrairia que, en qualitat  de cap de la llista, t’expliquessis més, o t’expliquessis millor.

  Vas declarar, en una entrevista a El Periódico, que el pacte que ha configurat la vostra llista electoral “no diu explícitament que el president serà Mas”.

  La vicepresidenta de la Generalitat i dirigent de CDC, Neus Munté, va replicar de manera immediata a aquesta afirmació, dient que “és a CDC a qui correspon proposar el nom del president del nou Govern”, i que l’assumpte estava “parlat i ben parlat” entre CDC i ERC. També aquest partit se sumà a l’aclariment o rectificació de la teva declaració, que presentà com un “lapsus” o una “trampa” interessada de l’entrevistador.

  Ja abans d’aquest joc de declaracions i desmentits havia estat evocada la possibilitat que, si la llista que encapçales no obté una majoria suficient, Artur Mas podria trobar-se amb serioses dificultats per a ser elegit President, perquè precisaria dels vots de la CUP, que ja ha afirmat públicament que no el vol votar. En aquest cas, podria presentar-se un altre candidat a la Presidència: tu mateix o una altra persona.

  El President de la Generalitat és elegit pel Parlament entre els seus membres, però em sembla que l’electorat català (del que formo part) té dret a conèixer quin candidat o candidata és proposat per cada llista, per tal de votar en conseqüència.  Aquest DRET A DECIDIR EL NOSTRE PRESIDENT hauria de ser respectat escrupolosament. És necessari, en aquest sentit, que com a cap de llista diguis amb claredat quin és el candidat que postules per a la Presidència, per a què els electors i electores tinguem tota la informació necessària.

  Una segona declaració teva em generà també una gran perplexitat. Vas dir que abandonaries el Parlament si no aconseguies la majoria suficient que demanes als electors i electores.

  Que es vulguin presentar unes eleccions parlamentàries com un plebiscit no hauria de justificar que cap cap de llista (valgui la redundància) plantegés les coses en termes d’un “si no em doneu la majoria, me’n vaig a casa i ja us ho fareu”!

  Naturalment, ets ben lliure de no ocupar l’escó després del 27-S, si els resultats no et són propicis, i també ho és la ciutadania a l’hora de valorar aquest gest com cregui més convenient.

  Però serien molt d’agrair alguns aclariments previs, que tal vegada cal considerar fins i tot com estrictament exigibles. Seràs només tu qui deixarà l’escó, en el cas d’un resultat insatisfactori? Ho faran també els altres membres de la llista que encapçales? O algunes de les persones que la composen?

  Crec que són necessàries unes respostes precises a aquests preguntes, que en aquests moments es fan també molts ciutadans i ciutadanes de Catalunya, siguin quines siguin les seves opinions i la seva futura decisió de vot el proper 27 de setembre.

  Amb gràcies anticipades per la teva contestació, et saludo cordialment,

  Raimon Obiols

  Categories: Política catalana | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: