Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici

  Trump; aberració folklòrica o insurrecció electoral?

  Per Raimon Obiols | 14 November, 2016


  Imprimir Imprimir

  trump Dels articles i comentaris que he pogut llegir sobre la victòria electoral de Trump i les seves possibles conseqüències, m’ha interessat especialment l’entrevista que el diari francès Le Monde féu ahir a Hubert Védrine, el ministre d’afers estrangers de Lionel Jospin.

  Home de Mitterrand, d’aparença un xic altiva, tractava els europarlamentaris amb un excés de desimboltura: vaig tenir-hi una topada, parlant del Sàhara Occidental. No em queia bé: li havia llegit una conferència, que féu a Varsòvia, on afirmava – “pour l’Espagne et le Maroc” – que l’acabament del franquisme era degut al turisme europeu…

  Però m’han semblat més substancials les seves opinions sobre les possibles conseqüències geopolítiques de l’elecció de Trump que – diu l’exministre francès -, “no és Bush“.

  Védrine ho explica així: “Tot el que ha dit Trump trenca amb la idea d’una nació missionera prosèlita. En un mot, Trump no està en la línia d’una guerra als dictadors per a imposar els drets humans. Si fa el que diu, serà un veritable canvi, marcat pel fet que els “neocons” han votat per Clinton i no per ell“. 

  interpretant l’elecció americana, l’exministre francès usa un terme interessant: diu que som en una era d’ ”insurreccions electorals”:

  Val la pena llegir la seva explicació: “A totes les democràcies instal·lades, assistim a una crisi de la representativitat. Els ciutadans ja no fan confiança en els responsables que ells mateixos han elegit. Molt informats sobre un munt de temes, les poblacions estan en demanda de democràcia directa permanent. D’altra banda, les classes mitges es despengen, perquè no tenen la impressió de viure millor que les que les han precedit. És el que enfonsa els demòcrates als EUA i la socialdemocràcia a Europa. Els excessos obscens de l’enriquiment per la globalització es toleraven quan la condició de les classes mitges millorava. Però no és el cas, des de la crisi de 2007-2008. A més, hi ha les categories populars, lligades a una certa identitat, una forma de sobirania, i que demanen més seguretat. Aquests fenòmens porten a regulars insurreccions electorals”.

  La conclusió de Védrine, que podem compartir, és que “seria un error considerar aquesta elecció com una aberració folklòrica americana”…

  Categories: General, Món | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: