Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Eleccions a Guatemala: el diner i la sang

  Per Raimon Obiols | 28 August, 2007


  Imprimir Imprimir

  Marta Cristina Montenegro, de 14 anys, filla d´ Héctor Montenegro, candidat a diputat pel partit UNE (Unidad Nacional de la Esperanza) en les eleccions de Guatemala del proper 9 de setembre, va ser trobada morta, la matinada d´abans d´ahir, junt amb dos altres cadàvers: degollats, emmordassats i lligats de mans i peus. La germana de Marta Cristina, Nineth Montenegro, és també candidata per Encuentro por Guatemala-Winak, el moviment que presenta Rigoberta Menchú a la presidència de la república. Una vintena de candidats i militants, de la UNE i dels altres partits, han estat assassinats durant la campanya. La violència és a Guatemala el pa de cada dia: més de cinc mil assassinats en el darrer any, un índex de 16 morts per dia. Hi ha qui diu que es tracta de xifres superiors als de la guerra civil que assolà el país durant tres dècades. Els acords de pau no han aconseguit acabar amb aquesta tragèdia inacabable. Guatemala segueix sumida en la pobresa, la inseguritat i una impunitat que és la norma. Un dia abans d´aquests darrers assassinats es publicava una enquesta que situava al davant a Alvaro Colom, de la UNE el 22 % y a Otto Pérez Molina, del Partido Patriota el 17,5 %. (Colom es defineix com socialdemòcrata i Pérez Molina, ex-general, representa una opció de < < llei i ordre>>». En tercer lloc apareix Alejandro Giammattei, de la Gran Alianza Nacional (GANA, el partit avui en el govern), amb el 7,67 %, seguit per Eduardo Suger, del Centro de Acción Social, amb el 5,4 %, i per Rigoberta Menchú, premi Nobel de la pau, candidata d´ Encuentro por Guatemala-Movimiento Indígena Winaq, amb el 4,13 %. Els experts donen per probable una segona volta per l´elecció presidencial, que se celebraria el 4 de novembre.

  En l´acte central de la seva campanya, a la capital, Rigoberta Menchú va afirmar ahir que <<les elccions a Guatemala son un mercat>>». És cert : en absència d´un sistema de partits, amb una esquerra totalment fragmentada, el clientelisme, la corrupció, el transfuguisme son fenomens permanents de la política, i el mercat (el diner) i la por (la violència) s´imposen. Va dir Menchú que havien fet << una campanya pacífica, en la que hem donat l´exemple que podem fer front als problemes des de la desigualtat profunda de Guatemala, i des de l´extrema pobresa de la gent de Guatemala, i amb això busquem que la població vagi a votar de manera nombrosa i derroti la violència>>». Però afegí << l´únic que ens ha mancat és temps i recursos econòmics>> en unes eleccions que << son com campanyes publicitàries en les que els polítics amb més diners poden recollir més vots, a canvi de prebendes».

  Categories: Amèrica Llatina, General | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: