MónPortada

Raimon Obiols: Trump, Twitter, el Capitoli

El que ha passat durant els quatre anys de presidència de Donald Trump és molt greu. El que ha passat amb l’assalt al Capitoli és gravíssim, terrible. Ha estat un putsch, un intent de cop d’estat?

Té raó Daniel Innerarity quan, alertant contra l’abús d’aquests termes, diu que un cop d’estat no es fa fent-se selfies en el despatx de Nancy Pelosi, i que ” la democràcia no està en perill por aquest assalt, sinó per altres causes més profundes“.

El fet que s’hagin tancat els comptes de Trump a Twitter, Facebook o Instagram, dóna una pista sobre una d’ aquestes causes de fons. L’enorme potència simplificadors i polaritzadora de la Xarxa.

Ara fa més d’un segle, el 1909, l’escriptor italià Filippo Tommaso Marinetti publicà en el diari Le Figaro de Paris el seu “Manifest del Futurisme“. Anuncià la bona nova d’un nou segle d’acceleració heroica.  “El Temps i l’Espai van morir ahir“, s’hi llegeix.  Estava fascinat per la velocitat, per l’acceleració, per la violència.

Marinetti, ha escrit  Antonio Scurati en el seu retrat novel·lat de Mussolini,  “volia destruir els museus, les biblioteques, les acadèmies de tota espècie, assassinar els clars de lluna (…) glorificar la guerra -la única ‘higiene del món’-, el militarisme, el patriotisme, el gest destructor dels alliberadors, les belles idees per les quals es mor, el menyspreu per la dona“. 

Marinetti es definia com un simplificador del llenguatge: “És precís alliberar els mots. La tasca és urgent. Per això cal destruir la sintaxi, usar el verb en infintiu, suprimir la puntuació, reemplaçant-la si cal per signes”.  Proposava l’ús d’un llenguatge basat “en l’instint, el gest i el crit“.

El llenguatge inventat per Marinetti (una mostra: “Maledizione canaglia canaglia gridare gridare urlare muggire!”), influí moltíssim en el llenguatge del feixisme italià. Però no podia prestar-se, a principis del segle XX,  a una potent comunicació de masses. Ara, un segle després del manifest de Marinetti, sí. 

És una qüestió de mida (Trump tenia a Twitter 90 milions de seguidors). La difusió de “veritats alternatives” pot arribar a ser tant potent que fa possible que la mentida acabi imposant-se. Obama té raó quan diu que estem en una “crisi epistemològica“. La polarització, la generalització del dubte, l’escepticisme de masses, l’antipolítica, són efectes d’aquesta crisi.

Trump creu, i potser és cert, que  fou elegit president gràcies a les xarxes socials. Ha “governat” a cop de Twitter, piulant amb una freqüència compulsiva durant els quatre anys de mandat: 25.875 piulades.  Ha fet servir tots i cada un dels canvis que proposava Marinetti: reducció dràstica del adjectius; supressió de la puntuació, dels articles, dels adverbis; ús abundant dels signes d’exclamació i de les onomatopeies; utilització de les majúscules per cridar i de les cometes per insinuar. 

Zachary Rockett analitzà una sèrie de 2,500 tuits de Trump, corresponents als 7 primers mesos de la  seva presidència,  i observà clarament unes pautes.  Trump usa un nombre reduït d’adjectius, més negatius (45%) que positius (28 %) o neutres (27 %). Els adjectius negatius adreçats al camp contrari i ordenats per la seva freqüència eren 39:  “Bad, Sad, Dishonest, Weak, Lightweight, Little, Negative, Phony, Terrible, Worst, Wrong, Biased, Boring, Dumb, Crazy, Radical, Horrible, Nasty, Unfair, Unbelievable, Desperate, Disloyal, Incompetent, Pathetic, Ridículous, Dopey, Crooked, Incapable, Dirty, Disgraceful, Irrelevant, Disgusting, Inaccurate, Corrupt, Fraudulent, Unethical, Worthless, Horrendous, Hostile“.

Els adjectius positius, atribuïts al camp propi, eren 18:  “Great, Amazing, Good, Nice, Wonderful, Special, Smart, Fantastic, Interesting, Incredible, Exciting, Super, Tremendous, Beautiful, Proud, Honest, Terrific, Perfect”

L’ús de les cometes serveix per acusar i amagar la mà. Ho dic però no ho estic  dient.  Acabada la campanya electoral de 2016, Trump va piular que Obama havia fet intervenir els seus telèfons (“¡Terrible! Acabo de saber just abans de la victòria que Obama tenia intervingut el meu telèfon de la meva Trump Tower. No s’ha trobat res. Això és maccartisme!”). Després va aclarir: “Ho he dit entre cometes”.

La difusió viral de rumors és un element central de l’estratègia: instaura el dubte i la polarització. Després d’anys fent el contrari, Trump admeté finalment, a contracor, el 2016, que el certificat de naixement d’ Obama no era una falsificació (“És nascut a Amèrica. Punt“, va piular). Però hi ha enquestes que diuen que més de la meitat dels seus seguidors encara segueix creient que Obama va néixer a Kenia. 

S’ha comparat l’evolució de les llengües al procés de selecció de les espècies. Darwin hi estava d’acord: “la formació dels diferents llenguatges i la de les distintes espècies, i el  fet  que es produeixen mitjançant un procés gradual, són curiosament iguals“.  Ara: em demano, amb inquietud, quina serà la evolució lingüística -i, per tant, mental- que produeixen les xarxes.

Tot aixó sembla molt elemental. Però no s’ha de minusvalorar ni l’habilitat malèvolament deshinibida de Trump ni l’astúcia professional  del seus consellers. I la dada bàsica: té  90 milions de seguidors a Twitter. No és estrany que hagi remodelat l’imaginari dels seus seguidors. 

A cop de piulades no es pot governar bé, i menys en situacions d’emergència.  Això li costà la reelecció a Trump. Però si es tenen unes plataformes de comunicació enormes -i Trump les tenia i el trumpisme les seguirà tenint- es pot fer una labor enormement eficaç en el mig i llarg termini. I és poden generar situacions terribles, com l’assalt al Capitoli que vam poder veure en directe. Sintonitzant i exacerbant la imaginació dels seus partidaris, excitant les seves passions amargues i les seves pors,  animant-los amb el seu exemple  a transgredir les normes, Trump ha fet època. Marinetti s’hauria tret el barret (fort) i li hauria retut homenatge.

Després de Marinetti va venir Mussolini. Cal estar atents sobre qui pot venir després de Trump.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button