Portada

Raimon Obiols: Caliquenyos i Borbons

El passat fa olor de caliquenyo“, escriu Fancesc Canosa en el seu llibre “Fumar-se el franquisme” (2015). I afegeix:  “El caliquenyo és el Rosebud d’aquest país”. En el meu cas, son dues observacions rigorosament exactes. El meu passat té l’olor dels caliquenyos que fumava el meu pare, i en fumava bastants. De petit, jo anava sovint a comprar-los, a l’estanc i al cafè del barri, on sempre me’ls donaven de sotamà, mig d’amagatotis, embolicats en fulls de diari. 
El llibre d’en Canosa és una singular oda al caliquenyo. Diu l’autor, de prosa sincopada, que el caliquenyo és un “Cigar humà. Irregular. Rudimentari. Llargarut. Esguerrat. Tort. Humil. Senzill. Intens. Comprimit. Cargolat. Una perfecta imperfecció”. En el llibre hi ha tota mena d’històries i detalls sobre la producció i comerç d’aquests cigars a Juneda, Torregrossa, Fondarella, Torres de Segre i altres pobles lleidatans.

Els detalls, quan són significatius, a vegades revelen més que els judicis de  valor, sempre  discutibles. Un detall que dona Canosa, i que jo no coneixia, és que en els primers 80, quan els caliquenyos lleidatans ja tenien quotes assignades per Tabacalera  (25.000 quilos, 18.000 a Juneda i la resta a Torregrossa i Fondarella), arribaven a la Zarzuela i eren apreciats per l’Emèrit. 

A propòsit de la relació entre els caliquenyos, Catalunya i els Borbons, hi ha un altre detall que Canosa no esmenta.  Quan Ferran VII vingué a Barcelona, mirant de sufocar l’aixecament dels Malcontents de 1827, va  visitar l’Arxiu reial de la Corona d’Aragó, i l’aleshores arxiver, Pròsper de Bofarull, invocant raons de seguretat, li féu apagar el caliquenyo que fumava.
Ho recordava anys després Milà i Fontanalscom a mostra d’un ànim segur i exempt de servilisme“. Temps després encara el monarca recordava la visita, comentant amb sornegueria que Bofarull fins i tot li havia fet visitar el quarto de la neteja, ple d’escombres i regadores. Potser l’autèntica sornegueria era la de l’arxiver. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button