CatalunyaPortada

Millet va desviar fons del Palau per pagar deutes del partit de Colom

acolommilletUna part dels fons de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, sota la presidència de Fèlix Millet, van servir per sufragar els deutes que va contraure l’exlíder d’ERC i actual dirigent de CDC Àngel Colom després de dissoldre l’efímer Partit per la Independència (PI), a finals del 1999. El mateix Colom ha reconegut a aquest diari que, l’any 2000, va demanar a Millet ajuda econòmica per fer front als deutes i que va rebre d’aquest uns 12 milions de pessetes de l’època (72.000 euros). Al llibre de comptabilitat de la fundació hi figuren dues sortides de diners, datades l’agost i el setembre del 2000, cap a la fundació Espai Catalunya, un projecte del lobby independentista que Colom va voler impulsar després de fracassar electoralment amb el PI, però que mai va arribar a constituir-se. La firma de Colom apareix en un rebut, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, per un valor de 25 milions de pessetes (150.000 euros). El polític admet haver firmat un rebut, però per la meitat d’aquests diners.
El rebut en què figura la firma de Colom consigna dos pagaments a la fundació independentista el 2000, un el 31 d’agost i un altre el 15 de setembre. Aleshores, Colom no tenia cap responsabilitat política, però era militant de CDC des del febrer d’aquell any. El concepte que apareix al rebut com a justificació dels abonaments és Pedagogia sobre la cultura catalana en la nova immigració, un dels objectius que perseguia Espai Catalunya. En declaracions a aquest diari, Colom va dir que no recordava els detalls ni les circumstàncies en què va rebre els diners de Millet, i que tampoc guarda aquest rebut.

PER RECOMANACIÓ / El que sí que va reconèixer obertament el dirigent convergent –és membre de l’executiva de CDC com a secretari d’immigració– és que «va trucar a la porta» de Millet per saldar els deutes del PI, que va dir que no recordava a quant ascendien en concret, però que «no era gaire». «Vaig trucar a diverses portes i algunes d’aquestes persones em van suggerir que parlés amb Millet, que llavors estava considerat un mecenes», va explicar Colom, que no va voler precisar qui li va proposar que contactés amb el president de la fundació del Palau de la Música. «Era gent molt diversa, però cap provenia del món de la política», va matisar.
Colom va assegurar que, durant la conversa amb Millet, li va demanar que li «donés un cop de mà» per a un nou projecte que tenia entre mans [la fundació Espai Catalunya], tot i que va dir que no recordava si li va precisar que part dels diners es destinarien a liquidar els deutes del PI.
L’exlíder d’ERC va sostenir que va rebre uns 72.000 euros de Millet, en un sol pagament i en forma de taló, però va negar haver cobrat els 150.000 euros que consten al rebut amb la seva firma. També va puntualitzar que estava convençut que la donació procedia de les arques particulars de Millet, i no del Palau.
«Em vaig fixar molt poc en com era el rebut. Jo vaig sortir molt content perquè necessitava aquests diners, però vull deixar clar que no em vaig quedar ni un duro», va afirmar un Colom que va confessar que li estava molt «agraït» a Millet per l’ajuda que li va prestar, encara que els esdeveniments dels últims mesos li hagin fet canviar la seva percepció. El dirigent nacionalista també va aclarir que cap altre membre de l’Orfeó li va donar diners i que mai més, des del 2000, ha tornat a parlar amb Millet.

ACTE AL PALAU / El lobby independentista que tenia entre mans Colom no va arribar mai a constituir-se, tot i que sí que va tenir una fugaç relació amb el Palau de la Música. La presentació pública d’Espai Catalunya es va fer el 29 de gener de 2000 a la sala annexa del Palau, on es van reunir unes 200 persones. La idea de Colom, que va exposar en el mateix congrés de dissolució del PI, el setembre del 1999, era la de constituir una institució «civicopolítica» que exercís influència independentista.
L’Orfeó tenia la intenció de firmar un conveni amb la fundació de Colom. El polític va dir que aquest conveni tampoc va arribar a «fixar-se» per la falta de voluntat dels impulsors d’Espai Catalunya, procedents sobretot del PI i, per tant, encara afectats per la patacada electoral que els va condemnar a la desaparició. El mateix Colom es va traslladar el 2000 a viure a França i, el 2003, a Casablanca, quan l’últim Govern de Jordi Pujol el va designar delegat de la Generalitat al Marroc.

El Periódico

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button