Europa

Marianne Miller: L’austeritat, un fracàs segons els europeus

austeritatGairebé quatre anys després dels seus inicis a Irlanda o Grècia, les polítiques d’austeritat no han aconseguit convèncer els europeus. “Funcionen?” Va preguntar l’institut Gallup a més de 6.177 persones del Vell Continent en una enquesta duta a terme per a la plataforma de discussió “Debatint Europa”, i publicat el dimecres 2 d’octubre.

La resposta del 51% dels europeus enquestat va ser: no, les polítiques d’austeritat, no funcionen. Al costat d’aquesta clara majoria, el 34% dels “enquestats” segueixen donant una oportunitat per al mètode del règim sec, considerant que “les polítiques d’austeritat funcionen”, però “necessiten temps”. Només una petita minoria (10%) creu que funciona.

FRANÇA EN LA MITJANA

La percepció varia del nord al sud d’Europa. Els opositors de l’austeritat són més nombrosos en els països que n’han tingut l’experiència directa: són el 62% a Itàlia, el 64% a Xipre, el 67% a Espanya, el 68% a Portugal i el 80% a Grècia. Però a part d’aquests membres del “Club Med” en crisi, altres amb bona salut també rebutgen l’austeritat. A la robusta Àustria, on la desocupació té un límit del 5%, el 64% dels enquestats no hi creuen.

Per contra, països com Suècia (43%), el Regne Unit (39%), Finlàndia (45%) i Letònia (37%) estan per sota del 51% de la mitjana europea de “l’anti-austeritat”. Com de costum, l’Hexàgon es troba precisament entre els qui les polítiques de la borsa més estrictes han convençut i els incrèduls: el 51% dels francesos no ho creuen.

LES POLÍTIQUES AL SERVEI D’ALGUNS PAÏSOS

Més sensible, perquè es relaciona amb el sentit de la cohesió entre els 28 estats membres de la Unió Europea (UE), és la qüestió dels beneficiaris de l’austeritat. “Quins països veuen els seus interessos atesos per l’austeritat?”  Van preguntar els investigadors. La resposta és clara: “només uns pocs països”, diu el 67% dels enquestats. Una minoria (22%) considera que el règim sec beneficia el conjunt d’Europa.

El nou i més comú a l’Europa en crisi és l’anunci sobre que l’austeritat que només beneficia uns pocs. Grècia té el rècord, el 94% dels enquestats comparteix aquesta opinió. Xipre (89%) i Portugal (84%) no estan molt lluny. Els búlgars que ho creuen són majoria (85%). Alemanya, sovint designada com la inflexible instigadora de les polítiques d’austeritat, està menys convençuda que altres dels seus mèrits: 60% dels enquestats creu que es beneficien uns pocs. Els danesos (32%) i són els holandesos (45%) els qui estan significativament menys propensos a estar-hi d’acord.

Sense creure en l’austeritat, els europeus no es troben sense esperança. El 60% creu que hi ha “millors alternatives” a aquest tipus de polítiques. No és estrany que a Grècia siguin els més nombrosos (94%), seguit de Portugal (81%) i Espanya (80%).

La proporció és més baixa a Alemanya (50%) i Finlàndia (46%). França torna a ser al centre, amb un 50% dels enquestats que creu en l’existència d’una “millor alternativa”. Però aquesta esperança dels europeus és relativa, a causa que l’estudi no proporcionava informació detallada sobre la naturalesa de la “millor alternativa”.

La Croix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button