Portada

La testimoni clau en la condemna de 5 mossos acceptà declarar per diners

mossos-esquadra-camioAna María M. P. va acceptar el 6 de novembre passat un bitllet de 500 euros per prestar-se a testificar contra els Mossos d’Esquadra per una agressió policial que no va existir i que ella no va presenciar mai. La dona, una xilena de 59 anys i veïna en fa més de 30 de Barcelona, es va oferir a mentir per fer un favor a Julián, a qui acabava de conèixer. Declararia falsament perquè els Mossos són «uns repressors», va dir, i va prometre que el seu testimoni seria tan creïble que guanyarien el judici. El que Ana María no sabia era que tot era un muntatge i que totes les seves converses, algunes fins i tot amb càmera oculta, eren gravades per l’agència de detectius de Barcelona, Método 3.
Com ella mateixa reconeix en una de les gravacions, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, Ana María està «molt acostumada» als tribunals. Ella va ser la principal testimoni de càrrec del cas Lucian, una denúncia d’un ciutadà romanès detingut per error contra cinc mossos del grup d’atracaments que el novembre de l’any passat l’Audiència de Barcelona va qualificar de tortures i va condemnar tres dels policies a més de sis anys de presó, i dos més a penes inferiors. El pròxim dia 25, el Tribunal Suprem estudiarà els recursos presentats per les defenses, que no han pogut canalitzar judicialment les revelacions aportades per la nova investigació.
En la sentència contra els mossos, els magistrats van destacar que el relat de la testimoni presencial, Ana María M. P., va resultar «plenament versemblant» per al tribunal, i això va ajudar a donar grau de veracitat a la resta de tortures que Lucian va assegurar haver rebut durant el trasllat i a la comissaria, ja sense testimonis.
Fa tres mesos, les defenses dels mossos van contactar amb l’agència de detectius Método 3. La investigació privada es va centrar en Ana María. En el judici la dona va assegurar que l’actuació dels mossos en la detenció de Lucian li va recordar la DINA, la policia de Pinochet. Una portera que va presenciar la mateixa escena al costat d’Ana María va declarar que va veure el detingut a terra i els policies que li clavaven el genoll a l’esquena. Hi havia una diferència entre totes dues: Ana María no va ocultar mai que era amiga de Lucian, ni la seva animadversió cap als Mossos.
Els detectius de Método 3 van comprovar que la dona havia deixat el seu pis i llogat una habitació, també a Barcelona. Quan va quedar una habitació lliure en aquella casa, la va llogar un detectiu que es va presentar com a Julián. A l’home no li va costar contactar amb la dona i guanyar-se la seva confiança. Tampoc va costar que Ana María parlés del cas Lucian, Luchiano, com ella l’anomena, perquè manté el contacte amb l’home i la seva dona, malgrat que la parella va tornar a Romania després de cobrar la indemnització.

«JO ET FAIG EL FAVOR» / Una nit, després de diverses trobades al pis que la dona va creure casuals, Julián li va comentar que havia tingut un altercat amb mossos. Ana María va recomanar al seu nou amic denunciar els policies. Un altre dia, després d’explicar-li Julián que el seu principal testimoni no es presentaria al judici, ella mateixa es va oferir a fer un testimoni fals. «Jo et faig el favor. Aquests cabrons no em fan por. Queda’t tranquil perquè jo hi vaig», s’escolta en una de les gravacions.
El detectiu va plantejar a Ana María si no seria un problema que ja hagués participat com a testimoni contra els Mossos en el cas Lucian. La dona va assumir el risc: «Ni em preocupo. Ara premen un botó, surt la meva fitxa, i diran: ‘¿Vostè una altra vegada contra els Mossos?’ I les vegades que siguin necessàries». Totes les converses, com el fragment de l’anterior, van ser gravades, i algunes trobades, com el dia que van visitar el lloc on presumptament Julián havia patit l’agressió i que Ana María va voler veure, van ser registrades en vídeo.

«SÉ EL QUE DIRÉ» / A la cantonada del carrer dels Almogàvers amb el de Pamplona, al Poblenou, la dona va escenificar el que declararia en el judici. «L’únic que vaig veure és un que estava tirat a terra i ells que li pegaven. Si jo ja sé el que diré». I novament a casa, un altre dia, Ana María va mostrar la seva preocupació per no haver comprovat si hi havia càmeres de seguretat al lloc de l’agressió.
El dia 6 passat, el detectiu va acompanyar Ana María al despatx del seu presumpte advocat, en realitat Francisco Marco, director de Método 3. Durant la xerrada, la dona va acceptar un bitllet de 500 euros per anar a mentir en el judici de Julián. «Mil gràcies», va dir.

El Periódico

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button