CatalunyaPortada

Antoni Castells: “Posar per davant la conquista del poder a la defensa del país és imperdonable”

antonicastells_336El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, el socialista Antoni Castells, ha constatat  l'”esgotament” del sistema polític vigent a Catalunya, pel que ha considerat que és imprescindible consensuar determinades reformes.

“Hi ha un esgotament del cicle polític determinat en el funcionament del nostre sistema. Ho dic clarament”, ha dit el conseller en una conferència a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Ha recalcat que aquest esgotament abraça el sistema electoral vigent, el funcionament dels partits polítics i també el d’institucions com el Parlament, que se suma a una crisi de valors ja existent.

Castells ha situat aquest context en una triple crisi: l’econòmica, la política i la provocada per les “turbulències” entre Catalunya i Espanya.

Per combatre totes elles, calen reformes consensuades de manera unitària i des d’una “perspectiva de país”, ha dit.

Ha recalcat que els poders públics han d’evitar dos tipus de respostes: la que passa per “deixar-ho tot de cap per avall” i qüestionar-ho tot, i la que opta per no voler fer cap canvi i limitar-se a maquillatges com a màxim, ha dit.

Segons Castells, advocant pel continuisme i evitant aquestes reformes “es posaria en perill l’essencial”, el que és el mateix, el bon funcionament de l’economia els últims anys, el model territorial acordat en el pacte constitucional i el manteniment de la confiança dels ciutadans cap a les institucions.

Sense reformes polítiques, Castells ha augurat que s’incrementarà la desafecció i l’abstenció i que sorgiran candidatures “variades i pintoresques, opcions demagògiques i populistes”.

“Si el que volem és que la gent vulgui la democràcia i actuï com a ciutadans lliures, el que hem de fer és predicar amb l’exemple”, ha constatat Castells. Així, en al·lusió indirecta als casos Millet i Pretòria, ha advocat per una actuació transparent i exemplaritzant dels governants.

“El principi que tot el que és legal és acceptable no és veritat”, ha manifestat Castells, qui ha subratllat que els agents econòmics han d’adherir-se a determinats valors no per por d’infringir la llei i ser penalitzats.

L’acció repressora no és suficient, ja que “el sistema s’aguanta perquè hi ha una legitimació” d’uns valors determinats, ha postil·lat.

CANVIAR LA RELACIÓ AMB L’ESTAT

Castells ha considerat imprescindibles canvis en les relacions entre Catalunya i Espanya i sobre la negociació del nou finançament ha dit: “Això no pot tornar a passar”.

Així, el conseller ha advocat per “replantejar a fons” la relacions Catalunya-Espanya per salvar l’essència del pacte constitucional, una cosa imprescindible davant del creixement de l’anticatalanisme a Espanya des de la segona legislatura de José María Aznar i el creixement de la desafecció cap a Espanya a Catalunya.

El conseller ha recordat que Catalunya té una gran força quan advoca per la unitat. “Posar per davant la conquista del poder a la defensa del país és imperdonable”, ha manifestat.

A nivell econòmic, Castells ha dit que les solucions passen per impulsar reformes i fer “ajustos”, una cosa que significa reconèixer que s’és més pobre ara que abans i que cal procurar que les estratègies de contenció passin només per la destrucció d’ocupació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button