Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Congrés de la CES: “Nous goril·les a l’habitació”

  Per Raimon Obiols | 22 May, 2007


  Imprimir Imprimir

  Ahir començà, a Sevilla, el congrés de la Confederació Europea de Sindicats (CES). En la seva intervenció inaugural, el secretari general, John Monks, va fer una crida als sindicats europeus a “passar a l’ofensiva” per reforçar la dimensió social de la Unió europea. Monks va declarar que avui els sindicats han de “nedar a contracorrent” per reivindicar els drets humans i sindicals de base i va insistir sobre el paper dels sindicats per asegurar un progrés econòmic i un desenvolupament sostenible: “Tots els índexs posen de manifest que les economies més pròsperes a Europa i al món son les dels països nòrdics on els sindicats son més potents en termes d’afiliació, i les negociacions col·lectives més potents i eficaces“. Segons el secretari general de la CES, la Unió europea perdrà suport popular si només persegueix l’objectiu de la creixença, en detriment de la millora de les condicions de vida delsa ciutadans.

  En un article a El Periódico (“L´ofensiva sindical europea“), el secretari general de la UGT de Catalunya, J. M. Alvarez es fa ressò del Congrés i diu que “El sindicalisme europeu ha deixat de ser alguna cosa més que la juxtaposició interessada d´organitzacions sindicals amb credos locals i interessos particulars, per entrar en l´escena internacional amb perfil propi (…) La Confederació Europea de Sindicats (CES), ha passat a l´ofensiva. I ho fa en el moment més oportú“. Alvarez escriu que “el Congrés de la CES que s’està celebrant a Sevilla ha fet de la Carta de Drets Fonamentals del text del Tractat Constitucional de la Unió una qüestió de principis. Enfront de les amenaces velades sobre els drets socials de la futura Constitució Europea dels que volen utilitzar-los com a moneda de canvi per sortir de l’atzucac, el sindicalisme europeu ha dit que no és negociable i que no ho serà. No se cedirà a interessos ideològics o conjunturals que, en lloc d’acostar-nos al model de l’Europa del benestar, ens n’allunyen cada dia més. Perquè si el projecte polític europeu està en entredit és, precisament, perquè el model social no està consolidat”. Com és lògic, el futur del Tractat constitucional europeu preocupa molt els sindicats. Monks tem que “una vegada elegit Sarkozy, França i el Regne Unit facin pressió sobre Alemanya per anar cap a un mini-tractat que no inclogui la Carta de drets fonamentals (que empara les llibertats sindicals i el dret de vaga)“. Thorben Albrecht, responsable europeu del sindicat alemany DGB ha afegit que “si hi ha un mini-tractat, ha d’integrar els objectius i valors inscrits en el projecte inicial, com la solidaritat, la igualtat home – dona, l’objectiu de la plena ocupació i el paper de les parts socials a nivell europeu“. Un altre objectiu de l’ofensiva de la CES és augmentar l’afiliació als sindicats, que ha Europa ha baixat del 50 % el 1970 al 30 % actual. “Hem de passar a l’ofensiva“, ha dit Monks, “per eliminar la imatge de molts joves que pensen que ‘els sindicats son cosa dels pares’ “.

  Efectivament, els grans temes del món del treball afecten avui sobretot a la joventut: la igualtat home – dona, l’organització del mercat de treball europeu, el descens de la part dels salaris en la renda de la majoria dels països europeus, la precarietat laboral, els problemes d’habitatge i, en general, els nous problemes i les noves incògnites de l’actual època de globalització accelerada.

  Com deia en la seva intervenció congressual Agnes Jongerius, presidenta de la FNV holandesa, reclamant més transparència i una major comprensió dels reptes actuals, “hi ha nous goril·les a l’habitació i no sabem qui són“.

  Categories: Politica europea, Treball | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: