Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

  • RSS
  • Atom
  • « | Inici | »

    On anirà el Partito Democratico?

    Per Raimon Obiols | 10 June, 2008


    Imprimir Imprimir

    Soc a Nàpols, en una reunió del grup del Partit Socialista Europeu al Parlament europeu. Ultra la situació de la ciutat, amb el problema crònic de les escombraries, ens trobem amb les discussions relatives a la situació polí­tica del paÃís després de les eleccions que va guanyar Berlusconi. Sorprèn la virulència del debat entre els dirigents del Partito Democratico liderat per Walter Veltroni sobre la futura ubicació europea d’aquest partit, en concret en quin grup estaran els seus representants en el Parlament europeu. És un debat que dura des de la constitució del PD (jo el vaig comentar, en el seu moment, en aquest bloc, aquí i aquí). Ara sembla arribar l’hora de la veritat, malgrat que Veltroni tracta de guanyar temps, dient que aquesta qüestió es resoldrà en els propers mesos, “a cavall de les eleccions europees“, sense presses i sense “solucions provisionals“. Però és difí­cil que trobin un acord. Un sector del PD vol integrar-se en el nostre grup del PSE, però n’hi ha d’altres als qui aquesta idea, com diu avui el Corriere della Seraels produeix urticària“, perquè son liberals o democristians.

    Rutelli i altres voldrien mantenir-se en el grup liberal, i altres (Marini, Bindi) voldrien que en el futur el PD, a Estrasburg, es mantingués “‘autònom“. Seria una passa enrere considerable.

    Els problemes del PD no acaben aquí­. Després dels migrats resultats obtinguts en les darreres eleccions, creix el malestar dels sectors catòlics del partit. El diumenge passat, el setmanari “Famiglia cristiana“, que es ven cada diumenge a totes les parròquies del paí­s, inseria un editorial no signat del seu director, amb el tí­tol “El pecat original d’un partit fantasma“, invitant Veltroni a fer fora els sectors radicals i laicistes, i pronosticant que, en cas contrari, seran els catòlics els que marxaran: “una part consistent dels diputats de la ex-Margherita s’estan interrogant sobre la seva permanència al PD… Per què fer de ‘reserva índia’ del PD?“.

    Demà ve Veltroni a Nàpols, per a discutir-ne amb el grup socialista. Veurem què en surt de tot plegat.

    Categories: General, Parlament europeu, Politica europea, Socialisme | 2 Comentaris »

    2 comentaris per “On anirà el Partito Democratico?”

    1. Albert Balada Diu:
      June 10th, 2008 a les 23:13

      Sort doncs en un tractament difícil d’una qüestió d’alt valor simbòlic com ideològic, perquè el que podria ser factible en la perspectiva de pactes post-electorals deslegitima projectes en el moment que aquesta perspectiva es converteix en intra-electoral i per tant situa en posició de conflicte posicions ideològiques que només es toquen tangencialment i per tant fan de difícil convivència, no creus?

    2. Raimon Diu:
      June 11th, 2008 a les 10:46

      Efectivament, Albert. Martin Schultz, el president del grup PSE en el parlament europeu va dir al Veltroni el mateix (de fet li va dir que, a efectes de posicions dels partits “Europa no era Itàlia”, o dit d’una altra manera que en els altres països europeus es distingeix entre ous i castanyes.

    Comentaris

    Security Code: