Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  “…ni atronar con motores los laberintos del aire”

  Per Raimon Obiols | 7 November, 2007


  Imprimir Imprimir

  Vuit anys després d’haver donat la volta al món en globus, Bertrand Piccard es proposa fer-ho en un avió solar. És una notícia sensacional, que m’estranya que hagi passat desapercebuda per la premsa del nostre país. Jo l’hauria posat a portada, amb independència de si aquest utòpic se’n sortirà.

  Aquest projecte boig, anomenat Solar Impulse, vol ser també “un acte militant“. « El mòn no podrà sobreviure cremant un miliò de tones de petroli per hora”, diu Piccard.

  La qüestió que l’equip de Solar Impulse començà a plantejar-se el 2003 és si era possible emmagatzemar de dia prou energia solar en un avió com per fer-lo volar de nit. Diuen que la resposta és sí, però amb un avió sense concessions: 1500 kilos i 79 metres d’envergadura. És a dir, com un Airbus A 380, però pesant 280 vegades menys.

  Ara han anunciat la construcció d’un primer prototip, que volen fer volar el 2008. Després pretenen desenvolupar un segon avió, per intentar encadenar diversos cicles de 24 hores, fer la travessia de l’Atlàntic el 2011, i després la volta al món.

  Un altre utòpic, Mario Payeras, hauria estat content amb aquesta notícia. Guerriller durant bastants anys a Guatemala, mort a Mèxic el 1995, va escriure un llibre (“Latitud de la flor y el granizo“), en el que somniava la societat futura i ón podem llegir :”En una geografía de vientos regulares es factible aprovechar las mareas de la atmósfera y regularizar el transporte por globo, sin saturar con química los caminos fluviales ni atronar con motores los laberintos del aire”. No és una premonició exacta, però s’hi assembla.

  Categories: General, Medi ambient, Món | 2 Comentaris »

  2 comentaris per ““…ni atronar con motores los laberintos del aire””

  1. El nét del professor Tornassol, al Parlament europeu | Notes de Brussel·les Diu:
   April 13th, 2008 a les 10:49

   [...] Ara el nét, Bertrand Piccard, ha vingut al Parlament europeu a explicar el seu projecte Solar Impulse . Em va saber greu no poder-lo escoltar: és un projecte fantàstic, del que ja vaig parlar en aquest bloc. [...]

  2. El Solar Impulse s’ha enlairat | Notes de Brussel·les Diu:
   April 14th, 2010 a les 16:43

   [...] parell d’entrades d’aquest bloc a parlar del projecte Solar Impulse, que em fascina:  ??ni atronar con motores los laberintos del aire? i  El n?del professor Tornassol, al Parlament europeu . ? un avi??e s’enlaira i [...]

  Comentaris

  Security Code: