Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

  • RSS
  • Atom
  • « | Inici | »

    Un editorial de Nou Cicle sobre les primàries socialistes de Barcelona

    Per Raimon Obiols | 14 January, 2011


    Imprimir Imprimir

    La celebració d’unes eleccions primàries per a elegir el candidat o candidata del partit socialista en les eleccions municipals de Barcelona del proper mes de maig és una experiència pràcticament inèdita en el PSC. Com va dir ahir Nou Cicle, prenent la iniciativa de convidar els dos candidats, Jordi Hereu i Montserrat Tura, a una sessió oberta de discussió sobre els seus respectius projectes per a la ciutat, aquestes primàries són una oportunitat extraordinària per a rellançar i popularitzar les propostes i perspectives del PSC al cap i casal de Catalunya. També són un signe positiu i esperançador si pensem en la necessitat d’una profunda renovació del PSC, de cara al seu congrés de la propera tardor.

    D’una manera precipitada i amb cara de pomes agres, els candidats del CiU i del PP han mostrat el seu nerviosisme davant la iniciativa socialista, qualificant les primàries d’”espectacle”. Als Estats Units, on la celebració de primàries forma part d’una pràctica política secular,  aquestes són una oportunitat excepcional, sobretot per a les candidatures que no disposen del suport dels poders del diner i dels mitjans. L’”espectacle” de les primàries permet a candidats i candidates valuosos fer-se conèixer, trencar la xapa de plom del silenci mediàtic, difondre i popularitzar les seves idees força i les seves propostes, enfortir el seu prestigi i la seva popularitat.

    En realitat, els candidats de CiU i del PP, que volen formar un govern de dretes a l’Ajuntament de Brcelona, temen que el debat de les primàries socialistes els hi disputi l’avantatge de situació de què disposen, en una ciutat on disposen d’un domini mediàtic absolutament aclaparador.

    CiU i el PP voldrien que el ritme, els temes, els tòpics, les confusions, els silencis, les desinformacions i els prejudicis que els hi  convenen de cara a les municipals del mes de maig –  l’agenda de les eleccions – siguin els marcats per la dreta mediàtica i pels sectors més poderosos, que estan electoralment al servei de les candidatures de la dreta justament perquè aquestes candidatures estan al servei dels seus interessos.

    Si les primàries socialistes són un procés, com desitgem i esperem (i la personalitat de Jordi Hereu i de Montserrat Tura en són una garantia) amb un debat obert i a fons, dut a terme amb energia i compromís, amb un respecte fraternal entre els candidats i els que els hi donen suport, els resultats seran rotundament positius. El propi to del debat desmentirà tots els tòpics interessats que difon la dreta. El resultat de les primàries serà brillant i positiu. Qui les guanyi en sortirà molt reforçat.

    Però aquest resultat no està automàticament assegurat. El camí de les primàries no és fàcil i exigeix de tothom intel·ligència i generositat. Seria d’una ingenuïtat considerable  ignorar el fet esclatant de l’hegemonia mediàtica d’una dreta que intervindrà en el procés, tractant de dominar-lo i d’exasperar-lo, tot esperant que, si no els candidats, que són gent experimentada, hi hagi d’altres que caiguin en el parany d’una espiral de declaracions i contradeclaracions que deteriorin la imatge d’un procés que ha de ser necessàriament exemplar.

    Els protagonistes de les primàries no són, en realitat, els dos candidats i els equips que els hi donin suport. Són els barcelonins i les barcelonines, amb les seves preocupacions i esperances, que tenen dret al millor dels espectacles possibles: un debat democràtic dut a terme amb honor, serietat, talent i generositat.

    Nou Cicle

    14/01/11

    Categories: General, Política catalana, Socialisme | Sense Comentaris »

    Comentaris

    Security Code: