Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  “Indigneu-vos!”: el fenomen Stéphane Hessel

  Per Raimon Obiols | 24 January, 2011


  Imprimir Imprimir

  A França es parla molts aquests dies de l’èxit fenomenal que ha tingut un llibret de Stéphane Hessel que es titula Indignez-vous!. En els darrers mesos se n’han venut 600.000 exemplars i es diu que potser arribarà al milió de vendes. El text (32 pàgines, 3 euros) és un manifest contra la corrupció, la pobresa i les desigualtats, contra el poder absolut del diner, contra la indiferència i el cinisme dominants. Crida a la resistència enfront dels intents de retallar les conquestes socials en benefici dels més rics: “L’actual dictadura internacional dels mercats financers amenaça la pau i la democràcia. Cridem les joves generacions a fer viure i transmetre els ideals de la Resistència. Els diem: preneu el relleu, indigneu-vos!”.
  Com ha escrit Bernard Leon a Le Monde, “el text de Hessel no té res d’extraordinari i a vegades flirteja amb els bons sentiments, però prové d’un home extraordinari, amb una història, una personalitat, una sensibilitat i una humanitat que s’oposen exactament a la personalitat, la història i la manera de ser de qui domina l’actualitat política francesa: Nicolas Sarkozy“.
  Qui és Hessel? Per començar, té 93 anys. És un diplomàtic jubilat, resistent contra els nazis, detingut, deportat al camp de concentració de Buchenwald i evadit. Fou secretari de la comissió que redactà la Declaració universals dels drets humans de les Nacions Unides, el 1948.
  La majoria de l’opinió publicada (que a França tampoc coincideix massa, pel que es veu, amb l’opinió púbica), ha criticat el llibret i l’autor. Volen convèncer els lectors que el llibret és irrellevant i que el seu èxit és una moda casual i efímera. El text, diuen, es llegeix en un quart d’hora (com si el dret als missatges breus fos reservat als portaveus del “pensament únic” i l’esquerra tingués la obligació, per ser creïble, de redactar llargs papers saberuts). És, afegeixen, “un llibre que, almenys en la seva part econòmica, és d’una infinita feblesa”. De fet, Hessel no hi parla d’economia; es limita a recordar alguns principis del programa de la Resistència, els “ideals sempre actuals de democràcia econòmica, social i cultural”, que la dreta francesa denuncia repetidament des de fa anys. “El model social francès”, ha escrit un dels seus representants, “és el pur producte del Consell Nacional de la Resistència… i ja ha arribat el moment de reformar-lo, cosa que el govern (Sarkozy) està fent. La llista de reformes? És ben senzilla: agafeu tot el que es va posar dempeus entre 1944 i 1952, sense excepció. Aquesta és la llista. Es tracta de desfer metòdicament el programa del CNR!”.
  En el seu opuscle, Hessel diu exactament el contrari: “Tot el sòcol de les conquestes socials de la Resistència és avui posat en qüestió. El poder del diner, tan combatut per la Resistència, no havia estat mai tan gran, tan insolent i egoista, amb els seus servidors directes fins i tot a les més altes esferes de l’Estat”.
  Un cronista de la dreta ha comparat Hessel a un “Pare Noel” que aquestes festes ha deixat als francesos un regal que “sembla un avet que s’abandonarà aviat a la cantonada, amb les seves boles i quirlandes”. Poser sí; ja ho veurem. Els problemes econòmics i socials són avui d’una gran complexitat i les respostes de la indignació, el rebuig i la resistència, per si soles, no són suficients per a fer-hi front.
  Hessel, a cavall entre els socialistes i els verds, no s’està de de dir-ho. “Què pot salvar-nos de la crisi?”, li demanava fa pocs dies un jove en un xat d’internet, i Hessel responia: “Sols nosaltres mateixos, prenent-nos seriosament el nostre paper de ciutadans i donant la nostra energia a la necessària renovació de la direcció política del nostre país”. “Amb Martine Aubry?”, li demanava un altre. Resposta: “si ella o una altra personalitat del partit socialista arribés a la presidència, estic convençut que es podrien fer progressos importants no sols a França sinó a Europa”. En una època de manipulació dominant de la dreta mediàtica, d’individualisme, indiferència i resignació difusos, el missatge indignat d’un vell resistent, i la immensa acollida que ha tingut a França, són potser símptomes que el vent canvia i que alguna cosa s’està covant, tal vegada arreu d’Europa.

  Categories: Politica europea, Semblances, Socialisme | 6 Comentaris »

  6 comentaris per ““Indigneu-vos!”: el fenomen Stéphane Hessel”

  1. Tweets that mention “Indigneu-vos!”: el fenomen Stéphane Hessel | Notes de Brussel·les -- Topsy.com Diu:
   January 24th, 2011 a les 10:30

   [...] This post was mentioned on Twitter by Eduard Sanchez Biete, Raimon Obiols. Raimon Obiols said: “Indigneu-vos!”: el fenomen Stéphane Hessel a França – http://t.co/d5cxQrr [...]

  2. Anna Mata Cubells Diu:
   February 17th, 2011 a les 17:33

   Hola,

   Estava buscant informació sobre el llibre i l’autor i el teu article m’ha estat molt útil. Vaig llegir el primer comentari per Nadal i ara se’n parla arreu.

   Sembla que el març Destino el publicarà en català.

   CConfio que sigui també molt llegit a Catalunya.

   Moltes gràcies

  3. Indignez-vous ! Diu:
   February 19th, 2011 a les 13:45

   [...] el rebuig i la resistència, per si soles, no són suficients per a fer-hi front.” (Raimon Obiols) Etiquetas: [...]

  4. BSOlot Diu:
   April 5th, 2011 a les 12:40

   Hi ha una edició digital en català a la Biblioteca Social d’Olot:

   http://www.bsolot.info/indigneu-vos

  5. Vocació de servei “versus” afany de poder | Bego Floria Diu:
   April 26th, 2011 a les 13:32

   [...] dels llibres més venuts aquest Sant Jordi ha estat Indigneu-vos, de Stèphane Hessel. Entre altres qüestions, ens planteja que tots i totes tenim un paper [...]

  6. Can Pla » A veure si ho he entès bé (sobre Inside Job) Diu:
   May 1st, 2011 a les 14:21

   [...] hagi fet un pamflet convidant a la gent a indignar-se, i que hagi estat un èxit de vendes tant a França com a Catalunya. Però qui està indignat de veritat és en Mourinho. Per què? Doncs perquè no [...]

  Comentaris

  Security Code: