Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Referèndum europeu al Regne Unit?

  Per Raimon Obiols | 9 October, 2007


  Imprimir Imprimir

  Un grup de diputats britànics ha presentat avui un informe dient que el projecte de nou “Tractat reformador” de la UE “equival en el fons a la Constitució europea“, donant nous arguments als qui, al Regne Unit, reclamen un referèndum. Aquest informe de l´European Scrutiny Committee pot posar en dificultats al primer ministre, Gordon Brown, a pocs dies del Consell europeu de Lisboa, els 18 i 19 d’octubre. Fins ara, Brown s’ha mostrat contrari a l’organització d’un referèndum, afirmant que el nou Tractat no té les característiques d’una Constitució. El comité parlamentari diu, en canvi, que “allò que compta és si el nou Tractat té efectes equivalents, en el fons, al tractat constitucional” i que les  clàusules derogatòries o “línies roges“, que Brown esgrimeix com argument contra un eventual referèndum, no són en realitat intocables. “Si s’estudien les  pràctiques del Tribunal europeu de justícia“, ha dit el president del comitè parlamentari, “cal pensar que (les “línies roges”) seran qüestionades de mica en mica, i al final el Regne Unit es trobarà amb un Tractat que haurà d’aplicar en la seva totalitat“. El partit conservador a l’oposició, una part dels laboristes i, sobretot, la premsa euroescèptica reclamen el referèndum. En un recent sondatge publicat pel Daily Telegraph, prop dels 2/3 dels britànics serien partidaris d’un referèndum sobre el nou Tractat. Es tracta, potser, d’una xifra interessadament exagerada. Però la qüestió resta oberta: hi haurà o no referèndum al Regne Unit, ara que França i Holanda ja han dit que es limitaran a una votació parlamentària? Europa: la cançó de l’enfadós…

  Categories: General, Parlament europeu, Politica europea | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: