Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

  • RSS
  • Atom
  • « | Inici | »

    Dos nous llibres de la Convenció

    Per Raimon Obiols | 30 June, 2008


    Imprimir Imprimir

    Van editant-se nous llibres, sortits dels debats de la Convenció pel Futur, i editats per Pagès editors. El primer va ser Una idea de Catalunya, un conjunt de textos d’una vintena d’autors, sobre el catalanisme del futur, precedit per un estudi fonamental de Jordi Font. Aquí­ trobareu una crí­tica del llibre feta per Oriol Bohigas.

    Ara es presenten dos nous volums, en un acte públic el dijous que vé, dia 3 de juliol, a les 7 de la tarda, al Centre Internacional de Documentació de Barcelona (CIDOB), carrer Elisabets n. 12, de Barcelona.

    Es tracta dels llibres “Les paraules del socialisme” i “L’esquerra, un instint bàsic”, de la col.lecció “Els anys que vénen”.

    Les paraules del socialisme, un diccionari obert per a l’esquerra del demà és, com diu el subtí­tol, un diccionari d’unes 120 entrades, que volen donar una explicació bàsica o un comentari sobre els principals conceptes relacionats amb el socialisme en aquesta primera dècada del segle XXI. Comença amb entrades com “Activisme“, “Adoració de l’home per l’home” o “Autoritarisme“, i acaba amb els termes “Treballadors del coneixement“, “Utopies“, Valors“… En mig, un repàs d’un centenar llarg de conceptes que, des del nostre punt de vista, caracteritzen l’actual situació del món, i marquen els reptes plantejats a l’esquerra i al socialisme. L’hem fet l’ Antoni Comín i jo mateix, i la veritat és que hem disfrutat escrivint-lo i que ens sembla que ha quedat un text bastant curiós i útil.

    El tercer llibre, L’esquerra, un instint bàsic. Vint-i-una reflexions sobre els reptes del socialisme del segle XXI, és un conjunt d’aportacions sobre el futur de l’esquerra i el socialisme, d’ Albert Aixalà, Anna Balletbò, Laia Bonet, Jordi Borja, Pia Bosch, Antoni Comí­n, Joan Manuel del Pozo, David Elvira, Marina Geli, José Antonio Gonzàlez Casanova, Jordi Hereu, Miquel Iceta, Eric Llacuna, José Luí­s López Bulla, Carles Navales, Vicenç Navarro, Esther Niubó, Raimon Obiols, Consol Prados, Eduard Rivas, Joan Subirats i Carme Valls.

    Categories: General, Política catalana, Socialisme | 1 Comentari »

    Un comentari per “Dos nous llibres de la Convenció”

    1. jordi borja Diu:
      July 16th, 2008 a les 12:41

      Comentari al llibre Esquerra Instint bàsic
      1.Sensació general: decepció. Els coordinadors s’han concentrat suposo en el “seu volum” i es troba a faltar un fil conductor, uns temes estructurants, un control de “qualitat”. Es un poupurri amb idees disperses que difícilment pot provocar debats amb alguna trascendència “teòrico-política” (a diferència del volum sobre Catalunya amb l’excel.lent introducció de Jordi Font).
      2. La majoria de les contribucions son, per un llibre d’aquest tipus exageradament “políticament correctes”. S’evita qualsevol plantejament agosarat, els temes conflictius, la crítica o autocrítica a l’esquerra “governant”. Es nota molt que predomina la preocupació per la “carrera política”, amb excepcions (González Casanova especialment).
      3. Un detall de mal gust: el text de Toni Comín. Solament va exercir de “coordinador” per exigir texts de 10 a 15 pags màxim. Tothom ho ha respectat… menys ell. El seu text, de lectura laboriosa, es de més de 40 pags, el triple que els altres. Tocqueville va escriure: tot el que es excessiu esdevé insignificant.
      4. Edició formalment molt mediocre. El paper (si es blanc cal que sigui satinat per no embrutar-se), el tipus de lletra, el disseny en general… no anima precisament a la lectura. Un judici subjectiu obviàment però fa molts anys que remeno llibres, he treballat a editorials i poques vegades he vist un disseny tan poc atractiu.

    Comentaris

    Security Code: