Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

  • RSS
  • Atom
  • « | Inici | »

    Europa i la dreta

    Per Raimon Obiols | 24 June, 2008


    Imprimir Imprimir

    En els Estats generals d’Europa que van organitzar els grups europeistes francesos, el dissabte passat a Lió, es van aixecar algunes veus per denunciar la intervenció dels “neocons” nord-americans en la campanya irlandesa pel “no” al Tractat de Lisboa. Una ex-ministra de justícia, Elisabeth Gigou, segons Le Monde, “va estigmatitzar el paper dels americans i del grup de premsa Murdoch“. El secretari d’estat pels afers europeus, Jean-Pierre Jouyet, va afirmar que “Europa té enemics potents a l’altre costat de l’Atlàntic, dotats de mitjans financers considerables. El paper dels neoconservadors americans ha estat molt important en la victòria del no“.

    Sigui quina sigui la influència nord-americana en el “no” irlandès, hi ha dos fets determinants en la situació europea actual. Que hi ha una crisi europea bastant greu és dificilment discutible. Joschka Fischer, ex ministre alemany d’exteriors, s’hi ha referit avui en un article a El País que du per títol “Irlanda da la puntilla a la Europa política“. També és evident que aquesta crisi es produeix en un moment en el que les dretes hegemonitzen la majoria dels governs de la UE. En el darrer any, de deu eleccions polítiques en els diferents estats membres , només a l’espanyol han guanyat els socialistes. En els altres ha guanyat la dreta (França, Estònia, Finlàndia, Polònia, Bèlgica, Dinamarca, Grècia, Irlanda).

    Establir una relació entre aquestes dues situacions (crisi de la Europa política i hegemonia de les dretes) no sembla fora de lloc. A mi em sembla que hi ha una relació de causa a efecte entre el domini de les dretes i la crisi del projecte europeu.

    Dit això, aquesta dominació de les dretes no té un caràcter fatal i inel.luctable. Però les esquerres europees han de reaccionar ràpidament, i han d’establir una forta relació entre dos objectius prioritaris, que son de fet coincidents: salvar Europa de les dretes (europees i eventualment nord-americanes) i salvar Europa de la crisi.

    Categories: General, Parlament europeu, Politica europea | 1 Comentari »

    Un comentari per “Europa i la dreta”

    1. Joanna Martin L Diu:
      June 24th, 2008 a les 16:36

      Moltes gràcies a Borrell i a tu.
      Perquè la resta de socialistes no són tan socialistes?…Les lleis i normes han de ser justes, no han de discriminar a ningú, i encara menys tapar problemes tot creant-ne el doble.
      Si endreces amuntegant coses en un armari, no endreces de debò, tant sol amagues l’enrenou.

    Comentaris

    Security Code: