Portada

La dona de Mandela: “He après a separar l’home del mite”

mandela_machelMolts sud-africans diuen que han perdut al seu tata, com a pare. Però enmig de l’efusió de les emocions aquí i arreu del món, és fàcil oblidar que hi ha una dona de dol pel seu marit. Graça Machel que es va casar amb Nelson Mandela en el seu 80è aniversari el 18 de juliol de 1998, proporcionant un inesperat epíleg romàntic a una vida èpica. Seria la seva campiona i companya en els seus últims anys i la primera testimoni del seu inexorable declivi.

Machel és 27 anys més jove que Mandela, però ha conegut el dolor de la pèrdua abans. El seu primer marit, el president moçambiquès Samora Machel, va morir en un misteriós accident d’aviació el 1986. És l’única dona en el món que ha estat primera dama de dos països.

Nascuda a Moçambic el 1945, es va formar com un soldat a Frelimo, el moviment d’alliberament dirigit pel seu primer marit. Es va convertir en la primera ministre d’Educació del país després de la independència de Portugal el 1975 i va ocupar el càrrec durant 14 anys. Va ser el començament d’una llarga carrera dedicada als nens i les causes socials. Una vegada va dir: “És el significat del que ha estat la meva vida des de la meva joventut – intentar lluitar per la dignitat i la llibertat del meu poble.”

Mandela es va reunir breument amb Machel a Moçambic després de la seva sortida de la presó el 1990, més tard la recordava com “una dona molt impressionant i d’una forta personalitat”. Li va cridar l’atenció una vegada més, quan va rebre un doctorat honorari a Ciutat del Cap el 1992. Es van conèixer molt millor un any després, quan Mandela es va convertir en una figura paterna per als sis fills de Samora Machel, prenent el relleu a la mort del seu vell amic Oliver Tambo.

El matrimoni de Mandela amb la seva segona esposa, Winnie Madikizela-Mandela, no havia sobreviscut al seu empresonament i es van divorciar el 1996. Aviat no hi va haver secret sobre la nova relació del president – ell i Machel van ser vists agafats de la mà en els viatges a l’estranger i besant-se durant una funció d’estat a Zimbabwe.

“No puc descriure la meva alegria i felicitat al rebre l’amor i la calidesa d’una dama tan humil però graciosa i brillant”, Mandela va escriure en aquell moment. “Em dóna una comoditat increïble i la satisfacció de saber que hi ha algú en algun lloc de l’univers en el qual puc confiar, sobretot en assumptes en què els meus companys polítics no poden.”

En declaracions en un entrevista de televisió, va afegir: “Estic enamorat d’una bella dama. No em penedeixo dels revessos i contratemps perquè tard en la meva vida floreixo per l’amor i el suport que m’ha donat”.

El 1998, amb 80 i 52 anys respectivament, van comprar una casa junts i es van casar. L’arquebisbe Desmond Tutu, que s’havia queixat prèviament sobre ells vivint en pecat, va dir en el casament: “Graça ha fet d’ell un home decent.”

El 2008 en una entrevista amb la CNN, Machel va insistir en que la diferència d’edat mai havia estat un problema. “No és més que un marit meravellós,” va dir. “Ens vam conèixer quan els dos estàvem instal·lats en la vida. Estàvem crescuts, acomodats, sabíem el valor d’un company. A causa d’això, hem gaudit d’aquesta relació d’una manera molt especial”.

“No és com quan encara ets jove, que ets massa exigent. No, no. Tan sols ens acceptem l’un a l’altre com som. I gaudim cada dia com si fos l’últim dia. A causa d’això, ha estat meravellós tenir-lo com a espòs”.

Preguntada per la CNN: “El mires i penses: ‘Em vaig casar amb Nelson Mandela?'” l’exprimera dama va respondre: “Al principi, sí, tenia aquesta mateixa profunda implicació amb ell… hi havia una espècie de conflicte entre l’home que estimava i el mite. Sobretot perquè la gent deia coses, i jo no podia entendre que els dos anessin junts.

“El conec com a ésser humà, com a persona, i com al mite que l’envolta. L’aura al seu voltant era una mica confús, però després vaig aprendre a viure amb ell, aprenent a separar-los.”

Durant les aparicions públiques cada vegada més escasses de Mandela després de la seva jubilació, Machel va ser al seu costat. Va recolzar el seu braç fràgil quan ell va tractar de saludar les multituds a la cerimònia de cloenda de la Copa del Món de 2010. Mentre que la resta del món especulava sobre el seu estat de salut, es va veure obligada a veure la mort de la llum de primera mà.

“Em refereixo a aquest esperit i aquesta espurna, es veu que d’alguna manera s’està esvaint”, va dir a eNews Channel d’Àfrica el 2009. “Veure’l envellir, és una cosa també que fa mal. Ho entens i saps que ha de passar.”

Amb una personalitat formidable, Machel sembla no haver-se immutat per Madikizela-Mandela ni per la part restant de la vida de Mandela. El 2012 el fotògraf Adrian Steirn parlava d’ells junts “rient histèricament” a la seva festa d’aniversari. Queda per veure si Machel xocarà amb els fills i néts de Mandela sobre el seu llegat.

Dues vegades casada i dues vegades vídua, mai ha permès que se la defineixi per Samora Machel ni Nelson Mandela.

Va crear la Fundació per al Desenvolupament Comunitari de Moçambic, un organisme independent de l’ONU sobre l’impacte dels conflictes armats en els nens i va ser membre fundadora de The Elders– un grup d’eminents figures mundials per promoure la pau i els drets humans. Parla amb fluïdesa en francès, espanyol, italià, portuguès i anglès, així com en la seva Tonga natal.

Article de  per a The Guardian

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button