Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Vittorio Foa: “La bona política és la que sap unir”

  Per Raimon Obiols | 25 January, 2009


  Imprimir Imprimir

  El vell sindicalista italià Vittorio Foa, que morí fa poc als 92 anys, deia el següent, en una de les seves últimes entrevistes: “Proveu de fer un experiment i veureu que bé funciona: useu com a discriminant per a distingir la bona política la capacitat d´agregar, de posar d’acord a la gent. Posem a un costat la bona política, que sap unir, i a l´altre la que no agrega sinó que nega. D´una banda la que inclou, de l´altra la que exclou. Tractem de mantenir lluny del poder els que divideixen, i posem al davant els que uneixen“.
  Foa posava dos exemples: la transició sudafricana i la unitat europea. “Com puc oblidar la lliçó que ens ve de Sudàfrica“, deia, “on punts de vista que semblaven tan allunyats, oposats, irreconciliables, han trobat un equilibri pacífic? El conflicte ha donat pas a esforços de conciliació que han tingut èxit perquè han nascut del reconeixement recíproc, que ha donat pas a la comprensió recíproca“.
  I pel que fa a Europa, Foa deia: “Es diu que Europa no compta per a res, i en canvi existeix, comença a pesar. L´Europa continental, aquesta immensa plana que s´estén entre els Urals i l´Atlàntic, en la que els éssers humans s´han massacrat durant segles, ha començat a dir, des de fa cinquanta anys, paraules noves“.
  Si alguna cosa he après al llarg d´una experiència de bastants anys de compromís polític és que la bona política és la que uneix. Jo crec que Foa tenia raó.

  Categories: Política catalana, Semblances, Socialisme | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: