Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Continúa el Consell europeu: senyals positius, problemes oberts

  Per Raimon Obiols | 22 June, 2007


  Imprimir Imprimir

  A les quatre de la tarda del divendres ha començat a circular el rumor que s´havia trobat una solució de compromís amb els polonesos, sobre la base del que vam apuntar en una nota anterior : 1) un retard en l´aplicació de la decissió per doble majoria (55 % dels Estats, l 65% de la població) : no entrarà en vigor el 2009, com estava previst, sinó el 2014 ; i 2) el manterniment del << compromís de Ioannina>>». Es parla també d´altres possibles cessions alemanyes per reduïr el seu pes relatiu i donar satrisfacció al govern polonès (baixar a 63 % el percentatge de població, i passar de 4 a 5 el nombre d´estats necessaris per a una minoria de bloqueig). De moment, però, el president Lech Kaczynski, no ha acceptat, està trucant al seu germà bessó a Varsòvia, i continúa el pols. Amb els britànics ha avançat alguna cosa. Una proposta, formulada per Rodríguez Zapatero, sembla haver fet la unanimitat : canvi de denominació del ministre d´afers exteriors, que s´anomenaria alt representant de la UE, tindria un mandat de cinc anys, presidiria el Consell d´afers exteriors de la Unió (fins ara ho fa el ministre d´exteriors de l´estat que té la presidència semestral), seria vicepresident de la Comissió europea i responsable del servei exterior de la UE. Si axiò es confirma, no està malament : els britànics fan canviar el nom, però accepten tot el demés. Pel que fa a la Carta de drets fonamentals, els rumors d´un possible compromís són més xungos: s´aplicaria en els temes d´àmbit comunitari però s´especificaria que no podria ser evocada en litigis regulatsd per les legislacions nacionals. Resta, a més, el refus de Londres a l´augment dels vots per majoria qualificada, especialment en matèria judicial i d´interior. A les 20 h., els caps d´estat i de govern s´han tornat a reunir. Serà una reunió llarga, probablement. Esperem que no sigui molt llarga. Demà al matí coneixerem els resultats del Consell. De moment, l´únic que es pot dir és que el procés de negociació no ha esclatat i que hi ha símptomes positius en alguns aspectes.

  Categories: General, Parlament europeu, Politica europea | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: