Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Un president busca-raons

  Per Raimon Obiols | 12 November, 2008


  Imprimir Imprimir

  La visita d’Estat a Irlanda del president txec Vaclav Klaus (amic i correligionari d’Aznar) ha generat avui un viu incident diplomàtic a propòsit del Tractat de Lisboa, que complicarà encara més les coses a l’hora de resoldre l’ “impasse” crear arrel del “no” irlandès del mes de juny passat, i que no augura res de bò pel que fa al propera presidència txeca de la UE.

  En l’origen del conflicte hi ha un un sopar organitzat ahir per l’organització “Libertas“, un dels grups més potents que féu campanya pel “no” al Tractat, al que assistiren el prersident txec i el fundador de “Libertas“, el multimilionari Declan Ganley. El president txec va participar en el sopar en el marc de la part “privada” de la seva visita d’Estat a Irlanda, de tres dies de durada. Nogensmenys es va permetre participar en una roda de premsa, escassament “privada”, amb Ganley, en la que no es va estar de dir que “temia que la llibertat i la democràcia no sortissin reforçades amb la ratificació del Tractat de Lisboa, sinó al contrari“, i va arribar a comparar Ganley amb els dissidents del seu propi pais en l’epoca soviètica: “Crec que Ganley és un dissident, una mena de dissident en el dispositiu europeu actual“.

  El ministre irlandès d’afers estrangers,>> Micheal Martin, ha criticat avui a la ràdio les paraules “desplaçades” del president txec, en la mesura que eren “uns comentaris clarament polítics” que constituien “una intervenció desplaçada en el context d’una visita d’Estat, especialment en uns moments en els que el govern irlandès discuteix amb els altres governs europeus en nom del poble irlandès“.

  El president Klaus (que devia estar esperant el cos a cos) ha contestat en termes inusualment durs, acusant d’hipòcrita al ministre irlandès: “Una hipocresia d’aquesta mena, jo no l’accepto. Si algú no m’agrada li ho dic a la cara, i no a la seva esquena“.

  Tinc el sentiment que hi ha immensos problemes amb la democràcia que està desapareixent a Europa, però quan veig les reaccions del ministre d’afers estrangers d’Irlanda i d’una part de la premsa, penso que la cosa és encara pitjor del quÈ m’esperava“, ha afegit el president txec. Radicalment eurosescèptic, Vaclav Klaus intentà usar la seva influència com a president de la república txeca per tal que el seu país no ratifiqués el tracta de Lisboa.>>

  Aquest incident, de considerable gravetat, a Dublin pren tota la seva especial significació pel fet que la Republica txeca ha de succeir a la francesa en la presidència de la Unió el proper mes de gener. Que els déus ens agafin confessats.

  Categories: General, Politica europea | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: