Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  “Mama Africa”

  Per Raimon Obiols | 10 November, 2008


  Imprimir Imprimir

  La mort, ahir, de Miriam Makeba, la cantant i activista sud-africana, s´ha produït en unes circumstàncies significatives. Makeba, de 76 anys, va morir ahir d´un atac de cor, immediatament després d´actuar en un concert a Nàpols en suport de Roberto Saviano, l´escriptor italià autor de “Gomorra“, amenaçat de mort per la Camorra. “Ha estat molt propi d’ella que els seus últims moments els visqués sobre l’escenari, enriquint els cors i les vides d’altres i, novament, en suport d’una bona causa“, ha dit Nelson Mandela.

  Mama Africa“, com era coneguda, havia patit un llarg exili (de 31 anys!) a causa del seu compromís actiu per la democràcia, els drets civils, i contra el règim racista d´ “apartheid” que patia el seu país. Les autoritats sud-africanes de l´època li retiraren el passaport el 1960 i no va poder tornar a Johannesburg fins el1990, quan els canvis democràtics ja s’albiraven.

  El 1976, l´any de les grans mobilitzacions populars de Soweto, Makeba va parlar a les Nacions Unides denunciant el règim racista. És significatiu que aquest respongués prohibint la difusió de les seves cançons. Tenien les seves raons i sabien el què es feien: de fet, la música va jugar un paper fonamental en la lluita contra l´ “apartheid“.

  Per moltes dècades, anys abans que jo anés a presó, Ma Miriam va ocupar un lloc important en les nostres vides i vam disfrutar de les seves commovedores actuacions“, ha dit Mandela en un comunicat, en què assenyala que la seva música “va inspirar un sentiment d’esperança en tots nosaltres, els sud-africans”.

  Aquí teniu una peça de Miriam Makeba, “Soweto Blues“:

  Categories: Món | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: