- Notes de Brussel·les - https://www.noucicle.org/obiols -

El comitè de « savis » pel futur d´Europa

Posted By Raimon Obiols On 21 October 2008 @ 13:06 In Amèrica Llatina,General,Política espanyola | No Comments

El Consell europeu de la setmana passada va aprovar la composició del “grup de reflexió independent” presidit per Felipe González, que haurà de fer propostes pel futur d´Europaen l´horitzó 2020-2030 “.

Es tracta de la sindicalista francesa Nicole Notat, ex líder de la CFDT; el polonès Lech Walesa; l´italià Mario Monti, antic commissari europeu; la universitària danesa Lykke Friis; l´arquitecte holandès Rem Koolhaas; l´alemany Wolfgang Schuster, alcalde CDU de Stuttgart; el britànic Richard Lambert (editor del Financial Times de 1991 a 2001); l´economista austriac Rainer Münz, i la grega Kalypso Nicolaïdis, especialista en temes europeus a Oxford. Cal afegir-hi els dos vicepresidents del grup, que van ser anomenats conjuntament amb González: la ex presidenta de Letònia, Vaira Vike-Freiberga i Jorma Ollila, president de la companyia finlandesa Nokia.

És una llista curiosa. No hi ha ni grans personalitats veteranes ni “pesos pesats” (excepte el propi Felipe). Potser és millor. El primer ministre suec, Fredrik Reinfeldt, ha dit que s´havia volgut evitar un grup de “personalitats del passat discutint sobre el futur“.

Segons les conclusions del Consell europeu, s’invita el grup a “repertoriar les qüestions i les evolucions fonamentals a les que la Unió haurà de confrontar-se, i a estudiar les solucions a aportar-hi“. Se citen en particular “el reforçament i la modernització del model europeu, conciliant la reeixida econòmica i la solidaritat social“, l’increment de la competitivitat de la UE, l’estat de dret, el desenvolupament sostenible, l’estabilitat mundial, les migracions, l’energia i la protecció del clima, així com “la lluita contra la inseguretat mundial, la criminalitat internacional i el terrorisme“. “Convindria“, diu a més el Consell, “acordar una atenció particular als mitjans per adreçar-se millor als ciutadans i respondre a les seves expectatives i necessitats“.

Es tracta de reflexionar « sobre el sentit, el contingut i la identitat del projecte europeu pel segle XXI“. Un encàrrec interessant i difícil, amb temps per endavant. Un primer document haurà de ser presentat en el primer semestre del 2010.


Article printed from Notes de Brussel·les: https://www.noucicle.org/obiols

URL to article: https://www.noucicle.org/obiols/?p=354