Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Vers un govern econòmic europeu?

  Per Raimon Obiols | 12 October, 2008


  Imprimir Imprimir

  Avui diumenge, a les cinc de la tarda, hi ha una reunió, a l’Eliseu, dels quinze caps d’estat i de govern de la zona euro; es fa abans de la reunió del Consell europeu (dels 27 estats-membres) que tindrà lloc els 15 i 16 d’octubre. Fou Rodríguez Zapatero el primer en reclamar-la, després de la seva entrevista amb Sarkozy, dient que “cal definir conjuntament una acció coordinada i forta de tots els pasos de l’euro“.

  Es tracta d’una primícia, perquè aquesta reunió fins ara havia estat refusada. És un tipus de reunió (malgrat que molts, entre ells el nostre PSE, reclamaven un govern econòmic de la zona euro, fent de contrapès a la Banca central europea) que no és previst en cap text de la UE. Però la necessitat de fer front a la crisi ha esvaït les últimes resistències.

  Moltes coses estan canviant vertiginosament aquests dies i, fent de necessitat virtut, cal apretar per a nous avenços en la UE: l’espai únic que aquesta ha produit exigeix una acció coordinada dels governs i la superació de les inèrcies insolidàries dels seus estats-membres. El Canard enchainé d’aquesta setmana (un setmanari satíric ben informat de Paris) dóna compte dels comentaris de Sarkozy després d’entrevistar-se amb Angela Merkel, en els primers dies d’acceleració de la crisi bancària: “Em va dir que cadascú s’ha de menjar la seva merda“. Després de la crisi de la banca Hypo, la cancellera ha canviat (lògicament) de posició, ha abandonat el “cadascú a la seva” i el seu govern està obert a unes decisions europees més coordinades. Aquestes, naturalment, hauran de tenir en compte el caràcter especfic i diferenciat dels sistemes bancaris a cada estat-membre; però la coordinació i la solidaritat són avui absolutament indispensables. Per això cal esperar que aquesta reunió d’avui respongui a les expectatives que ha generat. Em sembla que aquesta resposta hauria d’anar en la via traçada per Gordon Brown en el seu país, que ha estat titllada de “nacionalització a mitges” i que és raonable. Si fos així, la reunió de l’Eliseu esdevindria probablement històrica; esdevindria, de fet, la naixença del govern econòmic europeu.

  Categories: General, Politica europea | 5 Comentaris »

  5 comentaris per “Vers un govern econòmic europeu?”

  1. Brian Diu:
   October 12th, 2008 a les 20:00

   Veurem que en sortirà. No recordo haver passat mai un diumenge tant pendent de les noticies politico-econòmiques.

   Deia ahir en Paul De Grauwe en un article al FT que intentar re-capitalitzar els bancs era com tirar els diners en un forat negre, i que la única solució passa per “to bypass the banking system”. Altrament dit, la nacionalització, ni que sigui temporal, dels principals bancs. Però es tan difícil no ser escèptic respecte de que els caps de govern siguin capaços d’arribar a un acord de veritat…

  2. Albert Balada Diu:
   October 13th, 2008 a les 0:32

   Certament, les crisi serveixen per avanzar, poden ser motor de canvi, quirúrgic de vegades, però canvis a la fi. De fet allò que no hauria estat admès en un format d’economia liberal, ara passa per abordar models d’intervenció raonable, encara que Sarkozy es plantegi la termporalitat del nou sistema. Potser sí, Raimon, que la coordinació, altrament inevitable, ens portarà on hauria estat difícil o impossible d’arribar en breu termini…

  3. Jordi Voltà Diu:
   October 13th, 2008 a les 23:07

   S’haurà de vetllar pels matisos, doncs no hi ha llibertat econòmica de cada país de la CEE. Els més grans, amb més poder, intentaran portar l’aigua al seu molí.

   Per altra banda i respecte a les nacionalitzacions. Si a la gent, als soldats rasos d’aquesta crisi, els fem “pagar” el cost de la nacionalització de certes entitats financeres sense que ningú se’n responsabilitzi, fins i tot penalment, de llur gestió nefasta, amb sous i premis abusius, contractes blindats i d’altres “delicatessen” no els estranyi que els engeguin a fer punyetes.

   Fa anys i panys que als treballadors se’ls apuja, cada any, l’import de L’IPC i punt. Teòricament, per facilitar la bona lubricitat de l’economia. Ara resulta que els fotran al carrer a manta i encara demanen -frega el cinisme- modificar la llei per que l’acomiadament sorti més baratet.

   Sr. Obiols, ja cal que filin prim. Pagarem, com sempre, els de sempre? Els gestors de 3a divisió i de regional preferent no tindran un càstig a mida de la seva negligència?

   Restem atents a les vostres propostes…

  4. Uns mercats regulats i transparents pensant en les persones Diu:
   November 13th, 2008 a les 14:18

   [...] “Vers un govern econòmic europeu”, nota de Raimon Obiols al seu bloc personal Notes de Brussel·les sobre el pla coordinat dels [...]

  5. Participa en el primer dels debats d’Activa’t per Europa: Diu:
   November 13th, 2008 a les 19:23

   [...] “Vers un govern econòmic europeu”, nota de Raimon Obiols al seu bloc personal Notes de Brussel·les sobre el pla coordinat dels [...]

  Comentaris

  Security Code: