Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  La “Declaració de La Moneda”

  Per Raimon Obiols | 16 September, 2008


  Imprimir Imprimir

  Més de cinc hores van estar ahir discutint els presidents de la Unió de nacions sudamericanes (Unasur) sobre la situació a Bolívia, i després donaren a conèixer una declaració de suport a la legalitat i les institucions democràtiques bolivianes, que reforça per tant a Evo Morales i el seu govern, insisteix en la necessitat de diàleg i decideix la creació d’una comissió que acompanyarà el procés negociador entre el govern i els prefectes. També es constituirà una comissió per a investigar la massacre de Pando, on moriren una trentena de partidaris de Morales, a mans, segons el govern, de paramilitars a les ordres del prefecte (governador) del departament, Leopoldo Fernández (notícies de darrera hora indiquen que aquest ha estat detingut).

  Es pot dir que els presidents van assentir a les demandes de Morales, tot preconitzant el diàleg i mantenint una posició d’equilibri entre el suport a la democràcia i la no ingerència en els assumptes interns bolivians. El president de Brasil, Luis Inácio Lula Da Silva, va tenir un paper destacat en aquest sentit.

  A l’inici de la cimera es projectà un documental que presentà el president Morales, amb imatges dels canals de televisió privada boliviana (en general opositors al govern), on es recollien declaracions dels prefectes opositors i la violència exercida contra els seguidors de Morales. Diuen que els nou presidents sudamericans presents van quedar>> bastant impressionats, i que l’acord sobre la declaració fóu més fàcil, malgrat la llarguíssima i habitual retòrica de Chávez, que volia incloure en la declaració unes frases condemnant el paper dels EUA en la crisi boliviana. Fóu el president d’Equador, Rafael Correa,el primer a oposar-s’hi, i el seguí Lula, que demanà que no es compliquéssin les coses i que el paper es concretés a allò que podia aportar Unasur a la solució del conflicte. Tots, també Evo Morales, hi van estar d’acord.

  Que aquest text dels presidents s’anomeni “Declaració de La Moneda” és significatiu. En un moment de pausa, la presidenta Michelle Bachelet acompanyà els participants a visitar>> el despatx del Palau on 35 anys abans, gairebé dia per dia, havia mort Salvador Allende.

  Categories: Amèrica Llatina, General, Món | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: