Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Catherine Ashton al Pròxim Orient

  Per Raimon Obiols | 17 March, 2010


  Imprimir Imprimir

  La nova responsable de la política exterior de la UE, Catherine Ashton s’està movent. Molts pensem que ja era hora. Després de les crítiques que ha rebut al Parlament europeu i a la premsa, ha pres diverses iniciatives que són ben valorades: ha incorporat al seu equip dos persones valuoses, el danès Poul Skytte Christoffersen, que s’encarrega de coordinar la posada en marxa de la nova diplomàcia europea, i el francès Patrice Bergamini, de l’equip de Javier Solana. El dimecres de la setmana passada, al PE, va insistir en l’advertiment que havia fet en la reunió informal de ministres d’afers exteriors a Còrdoba, a propòsit de les rivalitats que envolten la creació del Servei europeu d’acció exterior : “Europa està creant una cosa nova, les persones han d’ajustar la seva concepció mental i les institucions han d’adequar-se al seu nou paper (…) És complicat, però també és excitant, perquè és impossible exagerar la importància d’aquest moment“, que ha de permetre “construir el que molts ha Europa han volgut durant molt temps: una política exterior europea més forta i més creïble.”

  El diumenge passat, Ashton va començar una gira pel Pròxim Orient. És la seva primera missió important, i es produeix en un moment especialment difícil, després de la fallida missió del vice-president nord-americà, Joe Biden, que coincidí amb l’anunci israelià de construcció de 1600 nous habitatges jueus a Jerusalem est. Les coses a la regió estan fatals i Ashton, visitant El Caire, Damasc, Beirut, Amman, Tel Aviv, Jerusalem i Gaza, no ho té gens fàcil. Després anirà a Moscou on el divendre es reuneix el Quartet.

  Començant la missió al Caire, Ashton s’ha adreçat a la Lliga àrab. Aquí teniu alguns fragments del que ha dit:

  « L’objectiu bàsic de la meva visita és mostrar la permanent importància que la Unió Europea dóna a la solució del conflicte àrab-israelià. És un interès europeu vital i és central per a la solució d’altres problemes de la regió.”

  Els paràmetres d’un acord negociat són ben coneguts. Una solució de dos Estats, amb Israel i Palestina visquents costat per costat en pau i seguretat. El nostre objectiu és un Estat de Palestina viable a , que inclogui Jerusalem Est i la franja de Gaza, sobre la base de les línies de 1867.”

  Les recents decisions israelianes de construir nous habitatges a Jerusalem Est han posat en perill i han soscavat els intents d’acord per a començar converses de proximitat. La posició de la UE sobre els assentaments és clara. Els assentaments són il·legals, constitueixen un obstacle per a la pau i amenacen amb fer impossible la solució de dos Estats.”

  «El bloqueig de Gaza és inacceptable. Ha creat un enorme sofriment humà i fa un dany enorme a les possibilitats d’avançar.” “Els palestins tenen també la seva responsabilitat. Vull demanar al president Abbas i al primer ministre Fayyad que mostrin la seva capacitat de construir les institucions d’un futur Estat palestí. Els palestins han de posar ordre a casa seva. Les contínues divisions palestines no serveixen els seus interessos. La separació política i física entre Gaza i el West Bank és perillosa. La reconciliació palestina és més crucial que mai. La OLP ha d’assumir les seves responsabilitats i fer front al repte de la renovació i la reforma.”

  «Europa també està disposada a mantenir la seva responsabilitat. La UE continuarà donant suport a la construcció de la institució palestina. Però no ha de ser al preu del procés de pau. La construcció institucional ha de facilitar el procés de pau i no reemplaçar-lo. Estem treballant en associació amb l’Autoritat palestina per a construir les institucions que necessiten per quan l’Estat sigui establert.”

  (Aquí teniu el text complet en pdf).

  Categories: General | 1 Comentari »

  Un comentari per “Catherine Ashton al Pròxim Orient”

  1. Raimon Obiols: Catherine Ashton al Pr?? Orient | L'Hora Diu:
   March 17th, 2010 a les 12:51

   [...] Notes de Brussel·les [...]

  Comentaris

  Security Code: