Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Bush i el Mitjà Orient

  Per Raimon Obiols | 19 May, 2008


  Imprimir Imprimir

  Comentant la gira per la regió de George Bush, el periodista del Nouvel Observateur, Vincent Jauvert, diu que el president nord-americà “havia promès un “Nou Mitjà Orient”. I ho ha aconseguit. Però no és el que estava previst €“ democràtic, pacificat i pro-americà. Després de vuit anys de presidència Bush, el Mitjà Orient és àmpliament dominat per l´Iran; és l´escenari de diversos conflictes armats; i segueix dirigit per autòcrates“.

  Jauvert diu que Bush ha comès “diversos errors estratègics gravíssims” i en ressalta tres:

  1/ La guerra de l´Iraq i la gestió posterior del conflicte: “En comptes de provocar el €˜tsunami´ democràtic somniat pels neoconservadors, la guerra ha desestabilitzat profundament la regió i afavorit tota mena d´extremismes“;

  2/ El refús de negociar amb l´Iran el maig de 2003: els iranians “es manifestaven disposats a reconèixer Israel, al menys tàcitament, i a transformar Hezbol·lah en partit polític a canvi de garanties de seguretat per a la república islàmica. Però amb la seva victòria llampec a l´Iraq, Bush rebutjà l´oferiment del reformador Khatami i s´orientà a una política de canvi de règim a Teheran: avui el règim segueix dempeus, presidit per l´ultraconservador Ahmadinejad, i disposa d´aliat fidels i potents al Líban, Palestina i Síria“;

  3/ La seva carta a Sharon de 2004. “En aquesta missiva al primer ministre israelià de l´època, Bush digué que era €˜irrealista´ plantejar-se que l´Estat hebreu retornés a les fronteres de 1967€¦ La carta fóu interpretada com una autorització a l´annexió definitiva dels €˜grans blocs de colònies´ a Cisjordània, i a seguir la colonització. Això, junt amb la construcció del Mur de separació, explica perquè el rellançament del procés de pau no es produeix“.

  Categories: General, Mediterrani, Món | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: