Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Un dossier de “La vie des idées” sobre la qüestió catalana

  Per Raimon Obiols | 26 January, 2010


  Imprimir Imprimir

  laviedesidees

  La vie des idées és una revista digital francesa d’anàlisi i d’informació sobre el debat d’idees. Creat per un grup d’intel·lectuals de distintes disciplines, la revista, que no té cap adscripció de partit i és totalment gratuïta,  s’ha anat guanyant un prestigi considerable. Ara ha començat a publicar un dossier sobre Catalunya ( La Catalogne, une identité débattue).“Mentre a França s’ha encetat un debat sobre la identitat nacional” , escriu la revista presentant el dossier, “a l’altre cantó dels Pirineus la qüestió no ha deixat d’agitar l’opinió pública des de fa un segle i mig. La Vie des idées obre un dossier sobre el catalanisme quan, davant de la inèrcia de les institucions espanyoles a l’hora de ratificar el nou Estatut de Catalunya, una campanya de vot oficiós per la independència s’ha estès pel territori amb uns resultats manifestos i mitigats alhora“.

  I segueix: “Nació, pàtria, regió? Segueix sent ben difícil de definir el catalanisme, que al llarg del segle XIX conegué canvis substancials, atent als daltabaixos polítics, econòmis i culturals. Sabem per exemple que el catalanisme, als seus inicis, convivia prou bé amb el nacionalisme espanyol? Que el nacionalisme català és relativament recent? El que constitueix una nació, deia Spinoza (erudit d’història de Catalunya i del Regne d’Aragó), és la comunitat de lleis, de costums i de llengua. Una nació que, paradoxalment, podria trobar dins del marc europeu, recursos per afirmar-se… Totes aquests preguntes troben aquí un espai de debat, mitjançant l’anàlisi de l’estat actual de la qüestió catalana i dels seus fonaments jurídics i històrics.”

  Josep Fradera, que presenta el dossier,  hi ha publicat l’article Catalanisme : histoire d’un concept. I s’anuncien articles d’Adrià Rodes Mateu (”La Catalogne et son Statut d’autonomie”), Josep Ramoneda ( “L’éternelle question catalane “), Stéphane Michonneau (”Barcelone et la mémoire catalaniste, entre hier et aujourd’hui“) i Jeanne Moisand (”Protectionnisme et naissance du catalanisme“). Els textos són publicats en francés i en català.

  Categories: General | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: