Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  “Zapaterització” de l’esquerra polonesa?

  Per Raimon Obiols | 28 April, 2008


  Imprimir Imprimir

  A l’esquerra polonesa hi ha un gran embolic, a l’estil diguem-ne italià. Fa uns dies, Marek Borowski anuncià que el seu partit, Socialdemocràcia de la República Polonesa, es retirava de la coalició Esquerra i Demòcrates, ón eren amb l’Aliança Democràtica d’Esquerra (partit format bàsicament per ex comunistes). Borowski va explicar que la ruptura era deguda a que el seu partit no va ser consultat quan l’aliança va decidir trencar amb el Partit Democràtic, constituit a l’entorn d’alguns líders de la vella Solidarnosc, com Bronislaw Geremek.

  Tornem-ho a explicar, perquè la cosa no és simple: els socialistes/socialdemòcrates han trencat amb els ex-comunistes perquè aquests han decidit trencar amb els demòcrates, sense consultar-ho amb els primersa. A la coalició hi havia també la Unió del Treball (més a l’esquerra) però, com escriu un blocaire polonès, “ningú es va molestar a dir-los rès“. Aquests sectors van tenir en conjunt el 42 % en les eleccions del 2001, però en la darrera consulta del 2006 can caure al 13 %, malgrat anar coaligats.

  La disputa entre l’ Aliança democràtica d´esquerra i el PD té dues causes immediates : 1/ els primers s’oposen i els segons accepten l’instalació de l’escut anti-míssils a Polònia; 2/ l’Aliança defensa liberalitzar les lleis contra l’avortament i el PD les vol mantenir. Però hi ha una causa més de fons, que fa difícil que es recomposi la coalició: l’Aliança vol girar “cap a l’esquerra“, cap a plantejaments més “redistribuitius“, en un intent de recuperar vots obrers i populars que han anat passant al populisme conservador en els darrers anys.

  Polònia necessita un fort espai d’esquerra democràtica, socialista, laica, que com s’ha vist en els darrers anys, evidentment existeix. El problema per consolidar-lo és doble: la desconfiança envers els ex comunistes, a causa del passat (i també d’alguns escàndols de corrupció), i el factor religiós. És en aquest context, que un neologisme curiós s’està popularitzant en el debat polític i en els mitjans: fins a quin punt, es demanen els uns i els altres, s’ha d’avançar en la “zapaterització” del centreesquerra i de l’esquerra polonesa? Creix l’activitat dels grups que s’oposen a la implicació de l’esglèsia catòlica en la política del país, a l’ensenyança de la religió en les escoles, al suport financer a l’esglèsia, etc. Però cal evitar deixar-se dur per fàcils paral.lelismes: l’esglèsia catòlica és més popular a Polònia per coses que en el cas d’Espanya fóren diferents: la identificació amb la causa nacional i amb les reivindicacions democràtiques, la lluita contra el nazisme i el comunisme, etc.

  Categories: General, Politica europea, Socialisme | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: