Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  L’estranya premonició

  Per Raimon Obiols | 18 March, 2008


  Imprimir Imprimir

  Arriba una crisi de grans dimensions“, escrivia fa uns dies Lluis Foix en el seu bloc. En el context actual de financiarització, desregulació i globalització de l´economia, els perills d´intestabilitat i de contagi a escala del planeta augmenten, i amb ells augmenten les inquietuds dels operadors econòmics i de les opinions públiques. En el món domina, en paraules de Michel Rocard, una “estranya premonició”. No manquen els motius d´inquietud, i el número dos del Fons Monetari Internacional ha advertit que “cal saber pensar l´impensable“.

  La crisi oberta per la fallida de les subprime nord-americanes segueix el seu curs i malgrat les intervencions de les banques centrals, es tem un esfondrament major del sistema de crèdit als Estats Units (en una situació d´extrema debilitat del dòlar, amb el petroli, l´or i l´euro assolint màxims històrics), així com els inevitables efectes de contagi arreu del món.

  Es recorda, en aquest sentit, el precedent de la crisi financera japonesa dels anys 90, quan el sistema bancari d´aquell país havia perdut en el seu conjunt la pràctica totalitat dels seus fons propis a conseqüència de l´esclatament de la bombolla immobilària i financera. Però una crisi semblant als Estats Units tindria una toxicitat global, extremadament superior. De la mateixa manera que la crisi japonesa implicà una nacionalització de facto del sistema bancari del país, aquesta sortida de nacionalització de pèrdues és ara “suggerit a mitja veu” pels portaveus del FMI.

  Comentant aquesta situació d´intestabilitat i incertesa, Rocard constata que “avui resulta evident, sens dubte, que el capitalisme és massa inestable com per sobreviure sense una forta regulació pública. És la raó per la qual, després d´anys de ser descartada com una opció viable, el projecte socialdemòcrata retorna al davant de l´escena política” .

  Categories: General, Món | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: