Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Iraq: el preu de la ignomínia

  Per Raimon Obiols | 13 March, 2008


  Imprimir Imprimir

  En comptes de deixar-se arrossegar pel deliri doctrinari dels neocon, Bush, Blair, Aznar i els que els hi feren costat haurien fet bé escoltant els consells dels clàssics de la política conservadora. Per exemple els de Winston Churchill:

  No has de creure mai, mai, mai, que una guerra podrà ser fàcil i sense costos, o que qui s´embarca en aquest estrany viatge pot preveure les tempestats i huracans que haurà d´afrontar. L´home d´Estat que cau en la febre de la guerra ha de saber que una vegada s´ha donat el senyal, ell ja no és l´amo de la política sinó l´esclau d´esdeveniments imprevisibles i incontrolables“.

  És impossible xifrar amb precisió el cost humà de la guerra d´Iraq, cinc anys després d´iniciada, però les xifres que es discuteixen representen una ignomínia inesborrable pel “trio de les Azores“. El nombre de soldats nord-americans morts, a 20 de febrer de 2008, era de 3.967 (aquesta és la única xifra en principi exacta). Les associacions de veterans han tingut de recòrrer al Freedom of Information Act per tal d´esbrinar el nombre dels ferits (unes 15 vegades superior a la dels morts).

  Les víctimes iraquianes són molt més nombroses, però no sembla possible establir el seu nombre amb precisió. Iraq Body Count, una organització nord-americana, donava el març de 2008, una xifra de morts civils documentades situada entre 81.964 i 89.498. Un grup britànic (Opinion Research Business, PRB) realizà una enquesta amb 2.414 persones, un 20 % de les quals afirmava que tenia almenys un mort a la família: això faria una estimació d´un milió de morts provocades directament o indirecta per la guerra. Un estudi de la universitat John Hopkins, publicat a la revista mèdica The Lancet l´octubre de 2007, avançà la xifra de 650.000 morts. L´Organització mundial de la salut (OMS) va donar, en un comunicat del 9 de gener de 2008, la xifra de 151.000 iraquians morts “de manera violenta” entre l´inici de la guerra i el juny de 2006. El nombre de refugiats fora del país és quasi de 4 milions, i hi ha dos milions de persones desplaçades (d´una població total de 28 milions d´habitants).

  Pel que fa al cost econòmic de la guerra, el premi Nobel d´economia, Joseph Stiglitz, i una experta en pressupostos de Harvard, Linda Bilmes, publicaren un estudi, el gener de 2006, en el que afirmaven que els costos reals de la guerra se situaven entre 1.000.000.000.000 i 2.000.000.000.000 de dòlars (una xifra deu vegades superior a la que en general s´estimava en aquells moments). En declaracions al diari britànic The Guardian, Stiglitz va dir que “les nostres estimacions són molt conservadores i podria ser que els costos finals siguin molt més elevats. I cal tenir en compte que no hem inclòs ni els costos iraquians ni els britànics” .

  En un llibre aparegut a inicis del 2008, en complir-se el cinquè aniversari de l´inici de la invasió de l´Iraq, Stiglitz i Bilmes donaven la xifra de tres milions de milions (3.000.000.000.000) de dòlars, un cost superior al de la guerra de 12 anys al Vietnam (Un portaveu del Pentàgon, Geoff Morrell, va dir: “No soc contable. No sóc economista. I penso en els que han qüestionat la metodologia d´aquest estudi concret”. Considerà que les xifres eren “exagerades”). Stiglitz insistí en que era una xifra prudent, que tenia en compte únicament les despeses dels Estats Units i que les dels altres països involucrats podien assolir en conjunt un volum similar. El premi Nobel assenyalà que Bush havia mentit a propòsit de les xifres de la guerra (el president nord-americà havia afirmat que costaria uns 50.000 milions). La conclusió de Stiglitz era que “en aquesta guerra hi ha només dos vencedors: les companyies petrolíferes i els contractor (contratistes) de la Defensa. Les accions de Halliburton, la vella companyia del vice-president Dick Cheney, han arribat al firmament“.

  €¢ Iraq Body Count, a: http://www.iraqbodycount.org/
  €¢ Joseph Stiglitz i Linda J. Bilmes, The Three Trillion Dollar War: The True Cost of the Iraq Conflict, Penguin 2008.
  €¢ Una entrevista de Stiglitz sobre les conseqüències econòmiques de la guerra, a:
  http://www.digitalnpq.org/articles/global/248/03-04-2008/joseph_stiglitz

  Categories: General, Món | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: