Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Obama i els sindicats

  Per Raimon Obiols | 20 February, 2008


  Imprimir Imprimir

  En José Luis López Bulla m’envia una nota interessant sobre les eleccions nord-americanes. Dues organitzacions sindicals, la Service Employee International Union (2 milions d’afiliats del sector serveis) i els United Food and Commercial Workers (1,3 milions d’inscrits, de la gran distribució i les empreses alimentàries) han passat a donar suport a Obama. La notícia és important perquè fins ara els sondatges mostraven que, en l’electorat demòcrata, la gent de rendes més baixes (per sota dels 1.500 euros al mes) dona més suport a Hillary Clinton (el 55 %) que a Obama (el 35 %). En general, als Estats Units es vota poc: en el 2004, que fóu un any de relativa alta participació a les presidencials, aquesta superà per poc el 60 %. A més, les anàlisis de l’US Census Bureau posen de manifest que hi ha clares diferències de rendes i d’instrucció entre els que voten i el que no. La rivalitat establerta entre els dos candidats demòcrates estimula potser una major participació (de la que ha tendit a beneficiar-se Hillary Clinton) i l’afluència de nous electors, sobretot joves, que opten pel suport a Obama. Això produeix un frec a frec que ara sembla decantar-se a favor d’aquest.

  Vaig publicar fa uns dies un pronòstic de Robert Reich assegurant que les eleccions es dirimirien entre McCain i Obama. No sé si serà així, però la tendència d’aquests darrers dies hi apunta. Entretant, cal fer una una constatació positiva: els protagonistes d’aquesta campanya no són únicament els dos precandidats: són també els joves, les dones, els negres, els treballadors. Potser cal agraïr-ho a Bush: un 90 % de l’electorat demòcrata està insatisfet amb el president (un 70 % del conjunt de l’electorat).

  Categories: Món, Treball | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: