Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Alemanya i els “ideals socialistes”

  Per Raimon Obiols | 18 February, 2008


  Imprimir Imprimir

  Un periodista neoliberal, Stefan Theil, s´ha queixat (a Foreign Policy de gener-febrer de 2008), que “a Alemanya, el suport als ideals socialistes ha assolit els seus màxims històrics: el 47 % el 2007; contra el 36 % el 1991” . No serem nosaltres qui ho lamentem.

  Ara: què entén Theil, o els autors de l´enquesta a la què fa referència (que no conec), per “valors socialistes“? Jo suposo que allò que es detecta, més que un augment dels fervors ideològics, és un canvi en els aires del temps, en un sentit contrari a les desigualtats i favorable a la redestribució de les rendes i a un reequilibri de la correlació de forces entre capital i treball. És una reacció explicable després d´uns anys en els que una minoria s´ha enriquit extraordinàriament, mentre les rendes del treball disminuien la seva part del pastís.

  Dos fets, de caràcter complementari, ho vindrien a confirmar. D’una banda, a Alemanya està apareixent un enorme escàndol de fraus fiscals massius. El patró de la Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, va dimitir el passat divendres, acusat d´un frau a hisenda de l´ordre d´ 1 milió d´euros, i la justícia ha dit que investiga a quasi mil grans patrons i alts executius, sospitosos de frau. La premsa alemanya parla d´un volum de diner evadit que podria ser de 4.000 milions d´euros, situats a Liechtenstein, paradís fiscal entre Suissa i Àustria. Es tracta d´un dels més grans escàndols fiscals de la història del pais, potser del més gran.
  El partit socialdemòcrata (SPD) ha creat un grup de treball per proposar mesures que limitin els alts salaris i les primes dels grans executius, i el president del partit, Kurt Beck, fóu el primer a demanar la dimissió de Zumwinkel. La cancellera Àngela Merkel , que considerà “inevitable” la dimissió, ha dit que la cosa va “més enllà del que jo podia imaginar i del que la gent podia imaginar“.

  Al mateix temps, els treballadors i els sindicats denuncien que la patronal alemanya s´ha aprofitat d´una manera injusta de la represa del creixement, en detriment dels seus assalariats. I les reivindicacions salarials reprenen amb força. Van ser primer els conductors de ferrocarrils, que obtingueren un augment del 12 %; i els treballadors de la metal·lúrgia i de la funció pública negocien el 8 %. El sindicat de serveis, Ver.di, féu vaga el divendres passat, per segona vegada, a diverses regions.

  Categories: General, Politica europea, Socialisme, Treball | 1 Comentari »

  Un comentari per “Alemanya i els “ideals socialistes””

  1. Marc Diu:
   February 18th, 2008 a les 22:50

   Jo també vaig llegir la introducció a aquell article(Europe philosophy of fail?).

   La part que em sorprèn mes són els al·legats a favor del lliure mercat i la desregulació com a intrínsecament bons, sembla que parlin de dogmes religiosos en comptes de polítiques econòmiques i ideologies. No donen arguments racionals, no contextualitzen amb la crisis econòmica actual que justament que es dona per un excés de desregulació i obliden els fraus fiscals com el que s’acaba de destapar a Alemanya o com el cas Enron, que demostren que la actuació del mercat no es perfecta i que la validesa del estat com agent econòmic encara es vigent.

   El pensament de esquerres a Europa sembla que passa per un bon moment ha arribat el moment de repartir els beneficis desmesurats que han obtingut les empreses amb les deslocalitzacions.

  Comentaris

  Security Code: