Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Prediccions nord-americanes

  Per Raimon Obiols | 17 January, 2008


  Imprimir Imprimir

  Cada vegada em sorprèn més la gent que fa prediccions amb rotunditat. Jo abans en feia, de tant en tant. Ara, vist com van les coses, cada vegada menys. Però m´agrada seguir les prediccions dels altres. Ací en teniu dues de bastant contundents, a propòsit de la situació als Estats Units:

  Primera predicció: Robert Reich, que portà la cartera de Treball en un govern de Clinton, escriu en el seu bloc que “els candidats a la presidència el 2008 seran John McCain i Barack Obama. No puc, de moment, veure prou lluny en el futur per dir qui dels dos guanyarà. Tant bon punt pugui, ho faré“.

  És una predicció que m´agrada i ja la signaria ara mateix. Tinc una feblesa per Obama i em plauria que guanyés; i McCain, amb qui vaig tenir l´oportunitat de parlar a Washington, fa uns anys, m´ha semblat sempre l´home millor del camp republicà: és un tipus a molta distància de Bush (és el menys que es pot dir), i en alguns temes (com Guantanamo i la tortura) ha tingut posicions ben positives.

  Segona predicció: en el seu bloc, Philippe Boulet-Gercourt, corresponsal del Nouvel Observateur als Estats Units, diu: “Què ocuparà l´escena, els passadissos, la primera fila de l´orquestra i el forat de l´apuntador de la campanya electoral si les coses segueixen així? La recessió! Creieu-me: només es parlarà d´això“.

  És una predicció pessimista però per desgràcia és raonable: l´avalen la caiguda de les borses, les pèrdues rècord dels bancs, les tensions en els mercats de canvis i en els tipus d´interès, l´augment del preu del petroli, les noves tendències inflacionistes. La primera banca americana, Citigroup, acaba d´anunciar pèrdues de 9.800 milions de dòlars€¦ És a dir que em sembla que Boulet-Gercourt l´encertarà. Tant de bo l´encertés també Reich!

  Categories: General, Món | 4 Comentaris »

  4 comentaris per “Prediccions nord-americanes”

  1. Albert Balada Diu:
   January 18th, 2008 a les 1:33

   Bnvolgut Raimon,

   Les predicions són difícils i de vegades impossibles, de fet la lectura que se’n pot fer d’unes primàries icaucus nord-americans, sempre és sesgada repete del rsultat que pot obtnir un candidat en el procés electoral de fet, és a dir on realment es juga el paradigma de país, entre altres factors, perquè l’electorat reacciona, interactua de manera diferent sobre variables idènticasen en un o altre país, sota un o altre model, però benvinguda sigui l’esperaça.

  2. Obama i els sindicats | Notes de Brussel·les Diu:
   February 20th, 2008 a les 19:35

   [...] un frec a frec que ara sembla decantar-se a favor d’aquest. Vaig publicar fa uns dies un pronòstic de Robert Reich assegurant que les eleccions es dirimirien entre McCain i Obama. No sé si serà així, però la [...]

  3. Obama y los sindicatos | Notas de Bruselas Diu:
   February 21st, 2008 a les 13:47

   [...] hace unos días un pronóstico de Robert Reich asegurando que las elecciones se dirimirían entre McCain y Obama. No sé si será así, pero la [...]

  4. Notes de Brussel·les Diu:
   May 21st, 2008 a les 9:46

   [...] sobre qui guanyaria la pugna al partit demòcrata nord-americà, però em vaig remitir a una predicció molt contundent de Robert Reich que assenyalava amb gran seguretat a Barack Obama com el futur candidat demòcrata. Si no hi ha [...]

  Comentaris

  Security Code: