Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  El Beluga emprèn la travessia

  Per Raimon Obiols | 16 January, 2008


  Imprimir Imprimir

  Ahir al vespre, a les notícies de TVE internacional, dues notícies sobre qüestions ambientals. La primera, característica de la tònica imperant: un equip de científics espanyols ens diu que a finals de segle el nombre d´espècies d´aus presents a la península s´haurà reduit a la meitat, a causa de les migracions cap al nord induïdes pel canvi climàtic. La segona és positiva: un vaixell mercant, el Beluga SkySails, de 130 metres, ha començat el seu primer viatge des d´Alemanya a Veneçuela, equipat amb una vela gegant fixada al màstil, que pot elevar-se fis a 300 metres d´altura i reduïr el consum de combustible en un 20 %.

  Jo seria partidari de posar més èmfasi en les notícies positives, sense deixar d´alertar sobre la gravetat dels reptes. La tendència a evocar cataclismes futurs alerta les consciències, però pot tenir un efecte negatiu de paralització angoixada. La retòrica ambientalista que domina en els mitjans juga massa amb el sensacionalisme, i crea una creixent sensació d´angoixa (amb un efecte particular en els televidents més petits), produïda per la sensació que les coses van tremendament malament €“ els ossos polars s´ofeguen, les aus desapareixen, els deserts ens envaeixen, etc. €“ i que en front d´això no hi ha esperances i els petits canvis quotidians €“ reciclar, posar llums de baix consum, etc. €“ semblen trivials i clarament insuficients.

  Parlem doncs del Beluga SkySails: després de cinc anys de proves, els responsables del projecte esperen demostrar amb aquest primer viatge transatlàntic la viabilitat del nou mètode de propulsió. Segueixen millorant-lo: el 2009 preveuen assajat una vela de 600 metres que, si funciona correctament, obtindria un estalvi del 50 % de combustible. El repte que es plantegen és arribar a equipar 1500 vaixells el 2015. No és un tema de petita importància: “el transport marítim produeix actualment uns 800 milions de tones de CO2 i pot pujar fins a 1000 milions en els propers cincs anys” diu Niels Stolberg, el director de Beluga Shipping.

  M´agraden aquests notícies perquè tendeixen a reforçar-me en la idea que la humanitat pot arribar a posseir els coneixements científics, tècnics i industrials suficients per resoldre els problemes d´emissions en les properes dècades. En aquest sentit, és significatiu que el Beluga s´hagi desenvolupat a Alemanya.

  Fa uns anys, quan aquest país va adoptar una sèrie de mesures fiscals i pressupostàries molt enèrgiques en el terreny de les innovacions ambientals, els fonamentalistes de mercat van posar el crit al cel, dient que el país s´encaminava al suicidi econòmic. Ara és el país líder en la producció d´energia no contaminant; i no sembla que sigui un mal negoci, sinó tot el contrari, en termes d´activitat econòmica i de creació de llocs de treball.

  Categories: General, Medi ambient, Món | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: