- Notes de Brussel·les - https://www.noucicle.org/obiols -

La part dels salaris, a mínims històrics

Posted By Raimon Obiols On 1 May 2007 @ 23:28 In General,Política espanyola | No Comments

Val la pena llegir la [1] crònica de Concha Martín publicada al diari “El País” d’ahir, jornada del Primer de Maig.

Parlant de la riquesa i el seu repartiment, escriu que “mai a Espanya el ‘pastís’ havia sigut tan gran (aquest any, un bilió d’euros) i mai, des que s’el.labora l’estadística, els assalariats havíen tingut menys part en ell“. Segons l’INE (“Instituto Nacional de Estadística“), les rendes salarials representaren a finals de 2006 el 46,4% del PIB, 3,2 punts menys que fa 10 anys.

És un efecte clar de la globalització“, diu Àngel Laborda, del servei d’estudis de les Caixes d’estalvi, “que provoca un excés d’oferta de treball i, en conseqüència, el seu abaratament“. S’han incorporat massivament immigrats en els trams més baixos i menys qualificats, amb salaris un 30 % més baixos. Això explicaria en part la pèrdua de pes de les rendes del treball.

Toni Ferrer, secretari d’acció sindical de la UGT diu que “el creixement de l’ocupació en els darrers anys s”ha produït en un 70% en activitats per sota del salari mitjà“. Creu que un altre factor explicatiu és l’augment del nombre de treballadors autònoms o no assalariats, que són uns tres milions (mig milió més que fa un any).

Ferrer afegeix que el nostre “és un model de creixement, basat en la totxana i els serveis“, que son sectors amb més autoocupació i no subjectes a la negociació col.lectiva, on sí s’han produït millores de poder adquisitiu.

Més dades a retenir:

  • El 2006, els beneficis nets de les grans empreses no financeres van augmentar un 13,4%, mentre la despesa per treballador augmentava el 2,8% (segons la central de balanços del Banc d’Espanya).
  • A Espanya hi ha 16,5 milions de treballadors assalariats i 3,5 milions d’autònoms.
  • La despesa en I+D+i a penes supera l’ 1% del PIB.


Article printed from Notes de Brussel·les: https://www.noucicle.org/obiols

URL to article: https://www.noucicle.org/obiols/?p=16

URLs in this post:
[1] crònica de Concha Martín : http://www.elpais.com/articulo/economia/participacion/salarios/riqueza/nacional/cae/minimos/historic
os/elpepueco/20070501elpepieco_2/Tes