Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  La part dels salaris, a mínims històrics

  Per Raimon Obiols | 1 May, 2007


  Imprimir Imprimir

  Val la pena llegir la crònica de Concha Martín publicada al diari “El País” d’ahir, jornada del Primer de Maig.

  Parlant de la riquesa i el seu repartiment, escriu que “mai a Espanya el ‘pastís’ havia sigut tan gran (aquest any, un bilió d’euros) i mai, des que s’el.labora l’estadística, els assalariats havíen tingut menys part en ell“. Segons l’INE (“Instituto Nacional de Estadística“), les rendes salarials representaren a finals de 2006 el 46,4% del PIB, 3,2 punts menys que fa 10 anys.

  És un efecte clar de la globalització“, diu Àngel Laborda, del servei d’estudis de les Caixes d’estalvi, “que provoca un excés d’oferta de treball i, en conseqüència, el seu abaratament“. S’han incorporat massivament immigrats en els trams més baixos i menys qualificats, amb salaris un 30 % més baixos. Això explicaria en part la pèrdua de pes de les rendes del treball.

  Toni Ferrer, secretari d’acció sindical de la UGT diu que “el creixement de l’ocupació en els darrers anys s”ha produït en un 70% en activitats per sota del salari mitjà“. Creu que un altre factor explicatiu és l’augment del nombre de treballadors autònoms o no assalariats, que són uns tres milions (mig milió més que fa un any).

  Ferrer afegeix que el nostre “és un model de creixement, basat en la totxana i els serveis“, que son sectors amb més autoocupació i no subjectes a la negociació col.lectiva, on sí s’han produït millores de poder adquisitiu.

  Més dades a retenir:

  Categories: General, Política espanyola | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: