- Notes de Brussel·les - https://www.noucicle.org/obiols -

“…ni atronar con motores los laberintos del aire”

Posted By Raimon Obiols On 7 November 2007 @ 21:42 In General,Medi ambient,Món | 2 Comments

Vuit anys després d’haver donat la volta al món en globus, Bertrand Piccard es proposa fer-ho en un avió solar. És una notícia sensacional, que m’estranya que hagi passat desapercebuda per la premsa del nostre país. Jo l’hauria posat a portada, amb independència de si aquest utòpic se’n sortirà.

Aquest projecte boig, anomenat [1] Solar Impulse, vol ser també “un acte militant“. « El mòn no podrà sobreviure cremant un miliò de tones de petroli per hora”, diu Piccard.

La qüestió que l’equip de Solar Impulse començà a plantejar-se el 2003 és si era possible emmagatzemar de dia prou energia solar en un avió com per fer-lo volar de nit. Diuen que la resposta és sí, però amb un avió sense concessions: 1500 kilos i 79 metres d’envergadura. És a dir, com un Airbus A 380, però pesant 280 vegades menys.

Ara han anunciat la construcció d’un primer prototip, que volen fer volar el 2008. Després pretenen desenvolupar un segon avió, per intentar encadenar diversos cicles de 24 hores, fer la travessia de l’Atlàntic el 2011, i després la volta al món.

Un altre utòpic, Mario Payeras, hauria estat content amb aquesta notícia. Guerriller durant bastants anys a Guatemala, mort a Mèxic el 1995, va escriure un llibre (“[2] Latitud de la flor y el granizo“), en el que somniava la societat futura i ón podem llegir :”En una geografía de vientos regulares es factible aprovechar las mareas de la atmósfera y regularizar el transporte por globo, sin saturar con química los caminos fluviales ni atronar con motores los laberintos del aire”. No és una premonició exacta, però s’hi assembla.


2 Comments (Open | Close)

2 Comments To "“…ni atronar con motores los laberintos del aire”"

#1 Pingback By El nét del professor Tornassol, al Parlament europeu | Notes de Brussel·les On 13 April 2008 @ 10:49

[...] Ara el nét, Bertrand Piccard, ha vingut al Parlament europeu a explicar el seu projecte Solar Impulse . Em va saber greu no poder-lo escoltar: és un projecte fantàstic, del que ja vaig parlar en aquest bloc. [...]

#2 Pingback By El Solar Impulse s’ha enlairat | Notes de Brussel·les On 14 April 2010 @ 16:43

[...] parell d’entrades d’aquest bloc a parlar del projecte Solar Impulse, que em fascina:  ??ni atronar con motores los laberintos del aire? i  El n?del professor Tornassol, al Parlament europeu . ? un avi??e s’enlaira i [...]


Article printed from Notes de Brussel·les: https://www.noucicle.org/obiols

URL to article: https://www.noucicle.org/obiols/?p=156

URLs in this post:
[1] Solar Impulse: http://www.solarimpulse.com/en/index.php?idIndex=22
[2] Latitud de la flor y el granizo: http://www.metabase.net/docs/ccm/01236.html