Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Guatemala: per què s’han abstingut?

  Per Raimon Obiols | 5 November, 2007


  Imprimir Imprimir

  Vaig ser la setmana passada a Guatemala, i pràcticament ningù no s´atrevia a fer un pronòstic sobre qui guanyaria la segona volta de les eleccions presidencials, que es va celebrar ahir. Les enquestes donaven un empat entre Alvaro Colom, candidat de la UNE, que es presenta com socialdemòcrata, i el general Otto Pérez Molina, del Partido Patriota. Finalment, serà Colom el proper president: amb un 52,7 % superava el seu rival per uns 140 mil vots, amb un 96 % de les meses escrutades.

  La campanya electoral ha estat d´una violència extrema, amb desenes de morts. Això semblava afavorir al general Pérez Molina, que ha utilitzat l´eslògan “Mano dura” i ha fet de la violència i la inseguretat el principal tema de campanya.

  Un aspecte a retenir d´aquestes eleccions és que a la segona volta hi ha hagut més abstenciò que a la primera. En principi hauria d´haver estat a l´inrevés: la rivalitat extrema entre dos candidats hauria d´haver estimulat la participaciò. No ha estat així: a la primera volta, el 9 de setembre, va votar un 61 %, i ara ho ha fet, segons sembla, només un 35 %. El diari Milenio, de Mèxic , apunt una possible explicaciò: “De acuerdo con el Mirador Electoral, una coalición de organizaciones locales que vigila las votaciones, el alto nivel de ausentismo, estimado en 65 por ciento de los 5,9 millones de guatemaltecos aptos para votar, se debió a los fuertes ataques durante la campaña de los dos candidatos, quienes se acusaron mutuamente de tener apoyos del crimen organizado, principalmente del narcotráfico“. Veurem què en diu la Maria Badia, que ha fet d’observadora d’aquestes eleccions, en un grup del parlament europeu.

  Categories: Amèrica Llatina, General, Parlament europeu | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: