Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Cal estar contra la riquesa?

  Per Raimon Obiols | 27 October, 2007


  Imprimir Imprimir

  Walter Veltroni, que ha estat elegit fa uns dies nou líder del “Partito Democratico” italià (en unes primàries que diuen que van mobilitzar tres milions i mig de persones, xifra impressionant), va afirmar, en l´acte de presentació de la seva candidatura: “no estic contra la riquesa sinó contra la pobresa“.

  S´hi pot estar d´acord si es té en compte que quan es volen guanyar eleccions i es vol governar no s´ha d´esverar a ningú i, sobretot, no s’han de donar pretextes per a contraatacs demagògics de la dreta. L´esquerra de govern fa bé d´assumir, en aquest sentit, uns plantejaments “business minded” (per usar una expressió que agrada a Pujol).

  Ara: jo (que no em plantejo, almenys en primera persona, objectius electorals i de govern), potser em puc permetre dir, sense caure en la demagògia, que cal estar contra aspectes concrets de la riquesa en del món actual (que sí és demagògic, en el sentit que emprava fa anys Fernández de Castro quan parlava de “la demagògia dels fets“).

  Per exemple: cal estar en contra del fet “demagògic” de la realitat que assenyala Jacques Attali quan diu que, segons els seus comptes, “vuitanta-vuit famílies al món posseeixen l´equivalent del patrimoni del conjunt dels xinesos” ( que són uns 1.300 milions de persones).

  Un professor de Harvard, Howard Gardner, ha afirmat que “quan un jove gestor de fons d’inversió pot endur-se a casa una suma que recorda el PIB d´un país petit, alguna cosa no va bé. Quan un empresari pot acumular diners suficients per comprar un país, hi ha alguna cosa que va realment malament. És impossible negar que el fonamentalisme de mercat ha arribat massa lluny” .

  Gardner proposa (em sembla que amb ironia i sense masses esperances) “dues maneres modestes i generoses per canviar aquesta situació“. En primer lloc, “no s´hauria de permetre que una persona pugui endur-se a casa una quantitat més de cent vegades superior a allò que guanya un treballador mig del seu país en un any“. En segon lloc, proposa que, de la mateixa manera que es fixa un salari mínim, hi hagi també un patrimoni transmisible màxim (que ell proposa fixar, als EUA, en 200 milions de dòllars). “La resta“, diu, “hauria d´anar a causes humanitàries o al govern“. Alguns consideren que aquesta relació de 100 a 1 que Gardner proposa en els emoluments és molt elevada, i recorden (també amb ironia tenyida de nostàlgia) que Henry Ford havia parlat, en els seu temps, d´una proporció de 40 a 1.

  Ja m´excusareu si aquests comentaris us semblen “demagògics”. Escric aquesta nota des de Guatemala, ón l´espectacle de la riquesa és tan obscè com el de la pobresa. L´economista Robert Frank ha parlat d´un fenòmen actual que anomena la “febre del luxe“. I ha assenyalat quelcom que em sembla evident: la intensitat d´aquesta “febre” varia enormement, i la seva intensitat vé determinada pel nivell de desigualtat econòmica existent a cada país. En societats relativament igualitàries la cobdícia desfermada i l´obsessió per l´acumulació i el luxe són fenòmens relativament menors. Però com més s´amplia la distància entre els que tenen menys i els que tenen més, aquests darrers tendeixen a perdre tota mesura. Guatemala és un bon exemple. També els Estats Units: si en voleu un testimoni i teniu una mica de temps, mireu aquestes taules sobre els emoluments dels alts executius nord-americans i els seus increments anuals.

  Categories: General, Món | 2 Comentaris »

  2 comentaris per “Cal estar contra la riquesa?”

  1. Paco Quesada Diu:
   October 29th, 2007 a les 16:45

   Si se’m permet, complementant aquest interessant post, recomano la lectura del llibre “Desarrollo y libertad”, de Amartya Sen, premi nóbel de economia en 1998.

   m’agradaria compartir un parell de comentaris que trobo molt interessants:

   - “El desarrollo es un compromiso trascendental con las posibilidades de la libertad”
   - “La falta de libertades fundamentales está relacionada con la pobreza económica, que evita a las personas satisfacer sus necesidades básicas”.

   Ara fa uns mesos en una conferència donada per Severine Deleunin, professora de la Universitat de Bath, “Desenvolupament, valors i llibertat: límits del liberalisme en l’enfocament de les capacitats”, va afirmar que “per a provocar un canvi en l’escala de valors socials cal buscar les forces alliberadores que hi ha en la pròpia cultura”,

   i jo em faig un parell de preguntas, on estan aquestes “forces alliberadores”?, qui poden ser les persones que liderin aquesta situació?.

  2. José Luis López Bulla Diu:
   October 30th, 2007 a les 14:40

   Completamente de acuerdo. Es más, mi pregunta, sin retranca, es: ¿y por qué no puede coincidir la mirada de una persona que no se presenta a las elecciones con la de quien sí lo hace? Porque las “forces alliberadores” también deberían estar en las personas que se presentan y, sobre todo, salen elegidas. Saludos protoinvernales, López Bulla.

  Comentaris

  Security Code: