- Notes de Brussel·les - https://www.noucicle.org/obiols -

Debats europeus

Posted By Raimon Obiols On 13 March 2009 @ 11:57 In Parlament europeu,Politica europea | No Comments

[1]

En el seu bloc [2] “De bat a bat”, l’amic Donaire publica un article excel.lent sobre els temes que estan en joc de cara a les properes eleccions europees del mes de juny. El reprodueixo perquè em sembla que resumeix amb gran claredat el què s’està jugant a Europa de cara al futur, i us recomano que seguiu el bloc d’en Donaire, que és un dels de major difusió a Catalunya:

J. A. Donaire: Debats europeus

Ara que [3] s´apropen les eleccions europees, és un bon moment per plantejar-nos els debats que marcaran l´agenda europea pels propers anys. Aquests són set dels grans debats oberts.

1. Europa en el món

El paper d´Europa en l´escenari internacional varia constantment. En algunes ocasions, Europa defensa els seus interessos particulars en els conflictes internacionals: amb molta freqüència, la política exterior europea ha estat una reproducció de l´estratègia nord-americana. Europa també ha pecat per omissió davant de catástrofes humanitàries. O Europa [4] pot mantenir el seu lideratge en la construcció d´una consciència global?.

2. Europa en crisi

Tot el continent europeu pateix els efectes de la crisi, amb una intensitat similar. I davant la crisi s´han obert dos grans respostes, velles com la història del capitalisme. Per a uns, la crisi se solventa afavorint les condicions d´acomiadament, baixant impostos i liberalitzant l´economia. Per a uns altres, la inversió pública, la regulació del mercat i l´aposta per la qualificació de la mà d´obra ens treurà del pou negre. [5] Aquest és el principi rector del manifest dels socialistes europeus.

3. El futur econòmic d´Europa

Hi ha una Europa després de la crisi que pot aprofitar les noves oportunitats, que pot jugar en una economia més oberta i dínàmica, que pot apostar pels seus eixos competitius (com la cultura), que pot innovar i ampliar les seves expectatives. O una Europa que queda, lentament, aïllada dels centres de decisió internacionals, cada vegada més localitzats al Pacífic.

4. Noves energies

Crec que Rifkin té raó quan considera que la geopolítica contemporània s´explica pel control de l´energia. I la decadència d´Europa, també. Cal un debat europeu que dissenyi les línies mestres del canvi de model energétic, que encara avui es fonamenten en els fòssils. El paper de les energies renovables, la desaparició del carbó, el debat sobre les nuclears i el protagonisme del gas hauran de ser algunes de les claus de futur.

5. Una Europa en xarxa

Europa és encara una realitat virtual, que només es concreta en la unitat monetària (i només parcialment) i en el marc jurídic comú. Europa només serà una realitat quan acceleri les seves connexions, quan anteposi els interessos col.lectius als individuals. La nova Europa la construirà la canalització del gas, les línies d´alta tensió, els eixos del TAV, les grans autopistes o els hubs aeris internacionals.

6. L´estratègia de seguretat europea

Hi ha [6] un debat latent, imprescindible, que és la definició (i la indefinició) de la seguretat europea comuna. Cal un exércit europeu?. Tenen sentit els exèrcits estatals?. Quines són les portes d´entrada del continent?. Quin paper han de jugar els nous estats?. Quines han de ser les relacions amb Rússia?. I amb l´Islam?. Ha de formar part Turquia de la casa europea?.

7. Més aliments

La política agrària europea s´ha fonamentat històricament en el subsudi de determinades regions i de determinats productes i en la reducció de la producció agrícola. En un context de creixement de la demanda mundial, com redefinim la nova política agrària comuna?. Podríem dissenyar un escenari que no fos simplement l´equilibri entre els interessos territorials?.

Segueix els debats europeus a [7] Activa´t per Europa


Article printed from Notes de Brussel·les: https://www.noucicle.org/obiols

URL to article: https://www.noucicle.org/obiols/?p=1269

URLs in this post:
[1] Image: http://www.noucicle.org/obiols/wp-content/uploads/2009/03/debats-europeus.bmp
[2] “De bat a bat”: http://don-aire.blogspot.com/2009/03/debats-europeus.html
[3] s´apropen les eleccions europees: http://www.europarl.europa.eu/elections2009/default.htm?language=ES
[4] pot mantenir el seu lideratge en la construcció d´una consciència global: http://www.revistalafactoria.eu/articulo.php?id=301
[5] Aquest és el principi rector del manifest dels socialistes europeus: http://www.efutur.eu/europa/documents/PES_Manifesto_catala1.doc
[6] un debat latent: http://www.realinstitutoelcano.org/wps/portal/rielcano/contenido?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/Elcano_es/Zonas
_es/ARI15-2009

[7] Activa´t per Europa: http://www.efutur.eu/europa/