Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  UE: Tenim nou Tractat… en principi

  Per Raimon Obiols | 4 October, 2007


  Imprimir Imprimir

  Sembla que està fet. Els juristes han deixat a punt el text del Tractat que ha de reemplaçar la Constitució europea. Han estat treballant des del juliol sobre la base de l’acord assolit el juny, amb dificultats, pels caps d’estat i de govern. Resta marge per petits retocs d’última hora fins l’adopció definitiva que tindrà lloc els propers 18 i 19 d’octubre al Consell de Lisboa. Malgrat que treballaven amb un mandat precís, els experts no ho han tingut fàcil. El primer ministre britànic, Gordon Brown, pressionat per l’oposició i els mitjans euroescèptics, havia amenaçat amb l’organització d’un referèndum si les “línies rojes” definides pel seu govern no eren respectades (derogacions en matèria de seguretat i justícia). Els juristes han tingut de refusar la pretensió polonesa d’incloure en el text els elements destinats a atenuar la reforma del dret de vot que reduirà a partir de 2017 el pes de Polònia.

  De manera que no s’exclouen problemes de darrera hora amb els governs de Polònia (on hi ha eleccions legislatives anticipades el 21 d’octubre) i del Regne Unit. Però en principi aquest text hauria de clausurar l’etapa de crisi que s’obrí amb el “no” a la Constitució en les  consultes populars a França i els Països Baixos. Un altre obstacle hipotètic: els francesos i holandesos han indicat ja que no pensen convocar un referèndum sobre aquest nou Tractat, però la qüestió resta oberta pel que fa al Regne Unit i Dinamarca.

  Categories: General, Parlament europeu, Politica europea | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: