Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Blackwater USA

  Per Raimon Obiols | 3 October, 2007


  Imprimir Imprimir

  Ahir, Erik Prince, el fundador de la societat de seguretat privada Blackwater, va comparèixer en una audició del Congrés dels EUA, que s’interroga sobre el paper de l’empresa en els fets que produïren 17 morts a Bagdad, el passat 16 de setembre. El president de la comissió del congrés, Henry Waxman, representant demòcrata per Califòrnia, assenyala en el seu informe preliminar, que Blackwater ha estat implicat en 195 tiroteigs des del 2005, i que l’empresa ha tingut d’acomiadar 122 dels seus homes “perquè tenien el gallet fàcil i perquè bevien i es drogaven en hores de servei“, segons escriu la BBC.

  En el llibre Blackwater: the rise of the world’s most powerful mercenary army, el periodista Jeremy Scahill féu un retrat aclaparador de l’empresa, fundada el 1996 (“És la més poderosa empresa mercenària del món. Té 20.000 soldats a punt, la base militar privada més gran del món, una flota d’ una vintena d’avions i helicòpters armats“) i l’acusà d’actuar com una guàrdia pretoriana a l’Iraq, gaudint d’impunitat. Ara, l’enquesta del Congrés sembla confirmar-ho de manera contundent. Segons el seu informe preliminar, els mercenaris de Blackwater han participat en “operacions tàctiques militars” amb les tropes nord-americanes, tot i que només estaven autoritzats per contracte a utilitzar la força defensiva, i van intervenir en els combats de l’abril del 2004 a Najaf , en suport de les tropes espanyoles que aleshores eren encara a l’Iraq.

  El congressista Waxman fóu taxatiu: “En 32 d’aquests enfrontaments, Blackwater va respondre a un atac, mentre que en 163 casos el personal de Blackwater va ser el primer a disparar“. En la seva intervenció, Waxman va situar les coses en el context d’allò que als EUA anomenen “Government Inc. (quelcom com ara “l’empresa Govern“): “En els darrers 25 anys s’ha desenvolupat una sofisticada campanya orientada a privatitzar els serveis governamentals. La teoría és que les empreses privades poden garantir els serveis públics millor i a més bon preu que el propi govern. En els darrers sis anys, aquesta teoría ha estat duta a la pràctica. El resultat és que la privatització ha explotat. De cada dòlar del contribuent esmerçat en els programes federals, uns 40 cents va ara als contractistes privats“. I va posar Blackwater com un cas paradigmàtic: “No hi ha una empresa amb contractes federals que hagi crescut més ràpidament que Blackwater en els darrers set anys. El 2000 tenia 204.000 dòlars en contractes del govern. Fins ara ha rebut més de 1.000 milions en contractes federals… La privatització funciona excepcionalment bé per Blackwater. La qüestió que es planteja en aquesta audició és si aquesta externalització ha funcionat bé pels contribuents americans, l’exèrcit i els nostres interessos nacionals a l’Iraq“.

  Malgrat que el govern iraquià va demanar el setembre la retirada dels homes de Blackwater, abans d’ahir Bush va rebre el president de l’Iraq, Jalal Talabani, sense que es parlés del tema, i la setmana passada el Pentàgon anuncià un nou contracte de 92 milions de dòlars amb l’empresa.

  Ací, el vídeo de l’audició al Congrés nord-americà.

  Categories: General, Món | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: