- Notes de Brussel·les - http://www.noucicle.org/obiols -

Gaza: pistes de pau

Posted By Raimon Obiols On 7 January 2009 @ 21:18 In Mediterrani,Món,Parlament europeu,Politica europea,Semblances,Treball | No Comments

[1] He publicat avui en aquest bloc la traducció d’un [2] article de Robert Maley que m’ha semblat interessantíssim (tant pel que fa a l’anàlisi del procés que ha dut a l’actual situació com per les propostes que conté de cara a un alto el foc i a una negociació que obtingui una perspectiva més segura i estable a la regió). Maley forma part de l´International Crisis Group (ICG), que ha desenvolupat des de fa temps un seriós [3] treball sobre el terreny, que li dóna una gran credibilitat, i que ahir va publicar un [4] document amb propostes concretes per acabar el conflicte de Gaza. En recomano la lectura als qui no es resignen a manifestar simpatia i dolor per les víctimes i pensen que la prioritat és avui aturar les matances.

El document de l’ICG fa una sèrie de recomanacions:

1) Aturada de les hostilitats: cessament dels tirs de coets palestins, creació d’una zona tampó de 500 m al llarg de la frontera palestina, aturada dels atacs militars israelians i retirada de les tropes.

2) “Esforços reals” per tal d’impedir el tràfic d’armes a la frontera egípcia, “realitzats per Egipte en coordinació amb altres actors regionals i internacionals“.

3) Enviament d’una presència “multinacional” d´observadors per a verificar el respecte a l’alto el foc i intermediar entre les dues parts. “França, Turquia i Qatar podrien jugar-hi un paper important“.

4) Obertura dels punts de pas de Gaza vers Israel i Egipte.

5) retorn de la presència europea a Rafah (vers Egipte), i “extensió d’aquesta presència als punts de pas amb Israel”.

6) “Coordinació” entre Hamas et l´Autoritat palestina en els punts de pas.

Aquesta coordinació i per tant el reconeixement del pes del moviment islamista podria ser presentat per Hamas com una “victòria“, assenyala l’ICG, “però ajudaria a aturar els coets i s’obtindria una situació més estable“, que seria una “victòria” per a Israel, i “sobretot pels dos pobles“. És la mateixa tesi de l’[2] article de Malley, que considero realista i convincent.


Article printed from Notes de Brussel·les: http://www.noucicle.org/obiols

URL to article: http://www.noucicle.org/obiols/?p=890

URLs in this post:
[1] Image: http://www.noucicle.org/obiols/wp-content/uploads/2009/01/gaza.jpg
[2] article de Robert Maley: http://www.noucicle.org/obiols../../../../../?p=866
[3] treball: http://israelpalestine.blog.lemonde.fr/2008/12/18/enquete-de-voisinage/
[4] document: http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm?l=2