Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Gaza: pistes de pau

  Per Raimon Obiols | 7 January, 2009


  Imprimir Imprimir

  He publicat avui en aquest bloc la traducció d’un article de Robert Maley que m’ha semblat interessantíssim (tant pel que fa a l’anàlisi del procés que ha dut a l’actual situació com per les propostes que conté de cara a un alto el foc i a una negociació que obtingui una perspectiva més segura i estable a la regió). Maley forma part de l´International Crisis Group (ICG), que ha desenvolupat des de fa temps un seriós treball sobre el terreny, que li dóna una gran credibilitat, i que ahir va publicar un document amb propostes concretes per acabar el conflicte de Gaza. En recomano la lectura als qui no es resignen a manifestar simpatia i dolor per les víctimes i pensen que la prioritat és avui aturar les matances.

  El document de l’ICG fa una sèrie de recomanacions:

  1) Aturada de les hostilitats: cessament dels tirs de coets palestins, creació d’una zona tampó de 500 m al llarg de la frontera palestina, aturada dels atacs militars israelians i retirada de les tropes.

  2) “Esforços reals” per tal d’impedir el tràfic d’armes a la frontera egípcia, “realitzats per Egipte en coordinació amb altres actors regionals i internacionals“.

  3) Enviament d’una presència “multinacional” d´observadors per a verificar el respecte a l’alto el foc i intermediar entre les dues parts. “França, Turquia i Qatar podrien jugar-hi un paper important“.

  4) Obertura dels punts de pas de Gaza vers Israel i Egipte.

  5) retorn de la presència europea a Rafah (vers Egipte), i “extensió d’aquesta presència als punts de pas amb Israel”.

  6) “Coordinació” entre Hamas et l´Autoritat palestina en els punts de pas.

  Aquesta coordinació i per tant el reconeixement del pes del moviment islamista podria ser presentat per Hamas com una “victòria“, assenyala l’ICG, “però ajudaria a aturar els coets i s’obtindria una situació més estable“, que seria una “victòria” per a Israel, i “sobretot pels dos pobles“. És la mateixa tesi de l’article de Malley, que considero realista i convincent.

  Categories: Mediterrani, Món, Parlament europeu, Politica europea, Semblances, Treball | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: