Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Efectes de la globalització

  Per Raimon Obiols | 31 July, 2007


  Imprimir Imprimir

  Una enquesta publicada fa pocs dies pel Financial Time assenyala que àmplies majories a Europa i als EUA es mostren crítiques amb els efectes de la globalització en els seus respectius països. Segons l´enquesta, a Espanya, Gran Bretanya, França i els EUA, els qui creuen que la globalització té efectes més negatius que positius gairebé tripliquen els qui creuen el contrari. En realitat, com han assenyalat alguns comentaris (Alex Cobham, Larry Elliot), la qüestió que es planteja en aquestes actituds, més que la oposició decidida a la globalització (en quatre dels sis països enquestats, més d´un 50% diu que no sap exactament quin efectes aquesta està produïnt), és la desigualtat creixent, i especialment els extraordinaris emoluments dels alts directius, allò que està generant un malestar majoritari. Més del 60 % dels enquestats al Regne Unit, França, Itàlia i Espanya (una 45% a Alemanya i un 30% als EUA) creuen que els governs haurien de limitar per llei aquestes elevades remuneracions. Allò que l´enquesta mostra, em sembla, no es tant un sentiment negatiu contra la globalització com una creixent inquietud i incertesa sobre el seus efectes. I, a la vegada, i una demanda creixent de noves regles nacionals i internacionals enfront de la desregulació financera, l´evasió fiscal, l´especulació i les deslocalitzacions salvatges. Aquesta enquesta assenyala que la demanda de noves polítiques de de lluita contra les desigualtats està creixent, també en els països pròspers.

  Categories: General, Món | 2 Comentaris »

  2 comentaris per “Efectes de la globalització”

  1. josep ripoll Diu:
   August 2nd, 2007 a les 11:09

   És comprensible que en els països desenvolupats – i molts d’altres que no ho son tant – la mondialitsació produeixi totes les angunies típicament associades a les perspectives de canvis que posin en perill situacions adquirides, o situacions que facin trontollar les visions del món. Però cal anar en compte amb judicis massa rígids. Llegeixo avui, precisament, en el Nouvel Observateur, a Jacques Julliard:
   “Chez les altermondialistes enfin, le narcissisme, l’intrigue, voire la corruption, ont dégradé de façon durable un mouvement fondé sur des bases réelles, mais incapable de comprendre que l’ancien tiers-monde se rue dans le capitalisme et voit dans la mondialisation sa chance historique. Que pèse la critique de celle-ci face à un taux de croissance à deux chiffres comme celui de la Chine?”

  2. helena Diu:
   April 7th, 2008 a les 21:09

   quins son els efectes negatius principals de la globalització????
   (He de fer un treball)

  Comentaris

  Security Code: